Un proiect de lege pentru revenirea la denumirea de "tigan" in loc de "rom", pe ordinea de zi a Senatului

Senatul are astazi pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de "tigani" a persoanelor de etnie roma.

Initiatorii proiectului, Bogdan Diaconu si Virgil Guran, ambii deputati independenti, isi doresc ca toate documentele si denumirile oficiale din tara noastra sa foloseasca "tigan", "tiganesc" si derivatele lor in loc de "rom", "rrom" sau "romani".

Modificarea ar duce la evitatea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de "rom", conform expunerii de motive. Initiatorii considera ca Romania si-a schimbat abrevierea internationala "ROM" in "ROU" tocmai pentru a nu lasa loc de interpretari in acest sens.

"Sunt constient ca acest proiect va naste multe controverse, dar trebuie sa tinem cont de felul in care romanii din strainatate au de suferit in urma confuziei dintre romi si romani. Am primit mii de solicitari sa pun capat acestei confuzii care ne-a afectat teribil in ultimii ani, scria Bogdan Diaconu pe blogul personal la momentul depunerii proiectului legislativ, arata Avocatnet.ro.
Proiectul de lege a fost propus pentru respingere de catre Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati. Totodata, propunerea a primit aviz negativ de la Comisia pentru egalitatea de sanse si de la Consiliul Legislativ.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si-au motivat propunerea de respingere facand referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care in documentele internationale a inceput sa fie folosit predominant termenul de "rrom".

Totodata, membrii Comisiei au aratat ca, la nivelul institutiilor europene, sunt folosite atat denumirea de "rom", cat si cea de "tigan", cu mentiunea ca acestea sunt limitate ca numar.

Trecerea oficiala la denumirea de "rom/rrom" a fost asumata de Romania printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman, in anul 2000.

In alte state membre ale Uniunii Europene se folosesc denumiri precum "tziganes" (Franta), "zingara" (Italia), "sinti" (Germania), "gitanos" (Spania), dar nu este evitat nici apelativul "rom"/"rrom", se mai arata in raportul de respingere al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati.

In cazul acestei propuneri legislative, Senatul este prima Camera sesizata. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputatilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...