Un proiect de lege agita spiritele: Firmele ar putea fi obligate sa-si angajeze contabil cu norma intreaga!

Un proiect de lege agita spiritele: Firmele ar putea fi obligate sa-si angajeze contabil cu norma intreaga!
O propunere legislativă a deputatilor PD-L ar putea obliga toate firmele din România să-şi angajeze contabili cu normă întreagă. Nu unul, ci doi. Textul legislativ, ajuns la Senat, a stârnit deocamdată scandal doar în lumea contabilă, problema fiind dezbătută puternic pe forumurile de specialitate.

"Prin compartiment se înţelege ansamblul persoanelor cu pregătire economică sau complementară care desfăşoară activităţi de natură financiar-contabilă. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singură persoană, încadrată cu contract parţial de muncă sau în baza unei convenţii civile", arată textul propunerii de modificare a legii contabilităţii.

Cu alte cuvinte, această prevedere spune că, în primul rând, orice firmă care are nevoie de contabilitate, adică aproape toate cele 700.000 de firme active la această oră, indiferent de mărimea lor, trebuie să-şi angajeze nu unul, ci doi contabili. Sau un contabil şi un ajutor, după caz, pentru că nu este specificat.

Propunerea legislativă are şi o expunere a motivelor care i-au condus pe aleşi la concluzia că legea trebuie schimbată. Pe scurt, ei argumentează că serviciul part-time a dus la proliferarea muncii la negru.

"Pe piaţa serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind noţiunea de compartiment din legea contabilităţii. Aşa că un număr însemnat de entităţi au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singură persoană angajată cu contract individual de muncă parţial (una sau două ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situaţiile financiare fiind întocmite de către persoane care nu deţin competenţa necesară. Situaţiile financiare întocmite astfel pot aduce atingere gravă interesului public", arată deputaţii semnatari, citati de Money.ro.

Posibilitatea ca aceste noi reguli să intre în vigoare a declanşat deja un uriaş scandal în lumea contabilă. De câteva zile, cea mai cunoscută comunitate online a contabililor, conta.ro , ţine cap de afiş această problemă.

Dacă legea contabilităţii va fi modificată în acest sens, aceasta va mai produce un efect de amploare în piaţă: majoritatea contabililor, dintr-un total de aproximativ 300.000, care au contracte part-time îşi vor pierde pâinea. Cei mai mulţi dintre contabili ţin contabilitatea pentru mai mult 10 firme în acelaşi timp, scrie Money.ro.

Propunerea legislativă semnată de deputaţii PDL a ajuns la Senat, ea urmând să fie avizată în comisiile specializate şi votată în plen. Dacă trece de Senat, textul ajunge în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
286

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
335

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
275

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...