Un poliţist a folosit ilegal baza de date a Poliţiei dar scapă uşor, după ce şi-a recunoscut vinovăţia!

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei, un fel de "justiţie negociată", este tot mai folosită în practica judiciară botoşăneană. Procedura, aplicabilă strict în faza urmăririi penale şi doar pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult şapte ani, a fost gândită ca un instrument menit să simplifice şi să scurteze durata procedurilor judiciare.

Ultimul caz este al unui poliţist botoşănean, inculpat pentru vina de a divulga informaţii secrete. Vorbim despre Bogdan Todirel Zaboloteanu, anchetat de procurorii anticorupţie, cu care a ajuns la un "târg"- recunoaşte comiterea faptelor, dar scapă mai uşor.

Concret, în octombrie 2014, în calitate de agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, Bogdan Todirel Zaboloteanu a divulgat, fără drept, unei persoane apropiate lui informaţii care nu erau destinate publicităţii, referitoare la proprietarul unui autoturism.

Cum a obţinut el aceste informaţii? Accesând ilegal date ce nu erau destinate publicităţii şi care au fost prelucrate fără respectarea prevederilor legale, având drept consecinţă afectarea intereselor Inspectoratului Judeţean de Poliţie, dar şi drepturile şi interesele legitime ale proprietarului autoturismului respectiv, după cum anunţau atunci procurorii DNA.

Zaboloteanu a acceptat să-şi recunoască vinovăţia în schimbul unei pedepse "uşurele", care să nu-l doară prea mult- adică să nu-l împiedice să-şi facă în continuare meseria. Cu târgul făcut, poliţistul şi DNA s-au prezentat la instanţă. Un judecător de la Tribunalul Botoşani a admis sesizarea DNA Suceava cu privire la acordul de recunoaşte a vinovăţiei, a stabilit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani de la data rămânerii definitive a deciziei.

De asemenea, "pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă", după cum se arată în decizia instanţei. În plus, Zaboloteanu va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile la Primăria Botoşani sau Muzeul Judeţean Botoşani.

Trebuie spus însă că instanţa nu s-a dovedit la fel de înţelegătoare în alte cazuri. De exemplu, Judecătoria Botoşani a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei fostului şef al Postului de Poliţie Gorbăneşti, Florin Istina. Anchetatorii propuseseră ca soluţie amânarea aplicării pedepsei închisorii de un an şi şase luni închisoare pe un termen de supraveghere de doi ani, însă judecătorul nu a fost de acord pe motiv că pedeapsa ar fi fost prea blândă, în condiţiile în care poliţistul, mutat între timp la Vorniceni şi "absolvent" al şcolii de şoferi, nu a săvârșit aceste fapte în calitate de simplu cetățean, ci în calitatea sa de polițist.

La fel, instanţa nu a fost de acord cu "punerea de cenuşă în cap" a omului de afaceri Marcel Bîrsan, care încheiase un târg cu anchetatorii DNA în dosarul casei lui Florin Ţurcanu, fostul şef al CJ. Afaceristul de la Roma putea scăpa cu o pedeapsă de doi ani, cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă, însă judecătorul a considerat că atât timp cât Florin Ţurcanu, cel care ar fi făcut trafic de influenţă, nu a fost judecat, "târgul" lui Bîrsan ar fi presupus considerarea lui Ţurcanu drept vinovat, înainte de a fi judecat. Refuzul instanţei a fost atacat cu apel ce urmează să se judece la instanţa superioară.

 

Spune-ne opinia ta