În cursul săptămânii trecute, Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a ajuns la o înţelegere cu firma SC Ecoland Production SRL Botoşani în ceea ce priveşte clădirea monument istoric de la Vatra Dornei.
Firma din Botoşani, al cărei acţionar unic şi administrator este Doina Berescu, a preluat în contract de locaţiune, pentru o perioadă de 49 de ani, clădirea cazinoului după discuţii care au durat nu mai puţin de un an de zile, scrie Monitorul de Suceava.
Doina Berescu a precizat ieri, în exclusivitate pentru Monitorul de Suceava, că evaluările în ceea ce priveşte infrastructura au fost deja demarate şi vor fi finalizate în termen de şase luni, urmând ca mai apoi să se ia o decizie în ceea ce priveşte lucrările de reabilitare.
Obligaţiile noastre au în vedere reabilitarea acestei clădiri într-o perioadă de maxim cinci ani, investiţia urmând a se desfăşura cu fonduri proprii şi finanţări din piaţa de capital, posibil şi fonduri europene. În prezent, suntem într-un amplu proces de evaluare a imobilului, adunând documente şi specialişti pentru categoria de imobile monumente istorice în vederea efectuării mai multor studii şi expertize de specialitate (studiu geotehnic, expertiză a structurii de rezistenţă a clădirii, expertiză a imobilului în ansamblul său, identificarea tuturor factorilor de risc care pot influenţa procesul de reabilitare al imobilului), a precizat Doina Berescu.
Ce va fi în viitor în Cazinoul din Vatra Dornei
La finalul evaluărilor clădirii, un proces de altfel extrem de complex, având în vedere starea avansată de degradate a clădirii, care are peste un secol de existenţă, vor fi căutaţi cei mai buni arhitecţi şi specialişti în restaurări, care vor stabili paşii ce trebuie urmaţi.
La o prima estimare avem de reabilitat 2.500 mp suprafaţă construită (demisol şi parter), la un preţ mediu de 1.500-2.000 de euro/mp. Tot în urma evaluărilor vom stabili toate funcţiunile clădirii, dar pot să amintesc că vor fi amenajate spaţii pentru activităţi de divertisment, activităţi comerciale şi de interes public (sală multifuncţională pentru spectacole, cinematograf 3D, săli de conferinţe, cafenea/ceainărie, o zonă în care vor fi expuse într-o formulă modernă obiecte şi documente ale istoriei cazinoului de la înfiinţare şi până la intrarea în patrimoniul Fondului Ortodox Bisericesc). Nu pot spune în acest moment dacă vom avea şi funcţiunea de activităţi tip cazinou, urmând să decidem după finalizarea evaluărilor de care am amintit, a menţionat Doina Berescu.
Administratorul SC Ecoland Production SRL Botoşani nu a putut preciza suma pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor o va încasa în aceşti 49 de ani şi a declarat că totul depinde de activităţile care se vor derula în incinta cazinoului.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava