Un fermier care a emis și la Botoșani adeverințe false despre rase pure de tauri, condamnat la închisoare

Fermierul care emitea adeverințe false despre rase pure de tauri va sta acum la pușcărie, fiind obligat să returneze și prejudiciul.

Un fermier care a emis și la Botoșani adeverințe false despre rase pure de tauri, condamnat la închisoare

   Foto: monitorulsv.ro

AdeverinÈ›ele de rasă pură le elibera pe cont propriu, contra unor sume de bani percepute în numele AsociaÈ›iei, dar pe care îi băga în propriul buzunar. Printre cei care au luat subvenÈ›ii în baza acestor adeverinÈ›e false se numără È™i fermieri din zona BotoÈ™ani.

Un fermier originar din Fălticeni a fost condamnat la 3 ani È™i 4 luni de închisoare cu executare de Tribunalul Suceava. M. I. V. a fost găsit vinovat pentru toate cele trei infracÈ›iuni pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DirecÈ›iei NaÈ›ionale AnticorupÈ›ie, Serviciul Teritorial Suceava.

Mai exact, scrie monitorulsv.ro, este vorba de infracÈ›iunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declaraÈ›ii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obÈ›inerea pe nedrept de fonduri europene, participaÈ›ie improprie, sub forma complicității, în formă continuată (patru acte materiale) la săvârÈ™irea infracÈ›iunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraÈ›ii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obÈ›inerea pe nedrept sau reÈ›inerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. M. I. V. a mai fost obligat de instanță să plătească suma totală de 178.484 lei, cu care APIA, structura centrală, s-a constituit parte civilă. SoluÈ›ia de la Tribunalul Suceava nu este definitivă È™i poate fi atacată la Curtea de Apel.

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, Mihai Iulian Vlas ar fi depus la AgenÈ›ia de Plăți È™i IntervenÈ›ie pentru Agricultură (APIA), în cursul anului 2016, mai multe documente false cu privire la îndeplinirea condiÈ›iilor de eligibilitate, în scopul de a obÈ›ine în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată tip sprijin cuplat în sectorul zootehnic.

”Concret, documentele respective, pretins a fi eliberate de o asociaÈ›ie de crescători de taurine, atestau în mod nereal înscrierea unor taurine în Registrul Genealogic al Rasei Aberdeen Angus, gestionat la nivel naÈ›ional de către asociaÈ›ia menÈ›ionată. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obÈ›inut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 35.207 lei. În cursul anilor 2018 È™i 2019, inculpatul, cu intenÈ›ie, a pus la dispoziÈ›ia altor patru fermieri acelaÈ™i tip de documente pe care aceÈ™tia, fără vinovăție, le-au depus ulterior la APIA. Prin aceste demersuri fermierii au obÈ›inut pe nedrept subvenÈ›ii agricole în cadrul aceleiaÈ™i scheme de plată în cuantum total de 143.277 lei”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Mai exact, M.I.V. era reprezentantul unei asociaÈ›ii Angus, dar adeverinÈ›ele de rasă pură le elibera pe cont propriu, contra unor sume de bani percepute în numele AsociaÈ›iei, dar pe care îi băga în propriul buzunar. Printre cei care au luat subvenÈ›ii în baza acestor adeverinÈ›e false se numără fermieri din zona Câmpulung Moldovenesc, dar È™i BotoÈ™ani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la AJPIS Botoșani: Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de luni!

Friday, 18 October 2024

Suma totală platită este  de 6.413.129  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - AlocaÈ›ia lunară de plasament - AlocaÈ›ia lunară de plasament pentru copilul c...

Taxe și impozite mai mari de la 1 ianuarie 2025, odată cu creșterea salariului minim!

Friday, 18 October 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunÈ›at că de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi 4.050 de lei. Aceasta este a treia mărire a salariului minim pe anul acesta. De la anul, în caz...

Ateliere de interpretare a textului CreativLit pentru profesori, organizate de Memorialul Ipotești!

Friday, 18 October 2024

Memorialul IpoteÈ™ti – Centrul NaÈ›ional de Studii „Mihai Eminescu”, instituÈ›ie din subordinea Consiliului JudeÈ›ean BotoÈ™ani, intenÈ›ionează să organizeze în ultima săptÄ...