Un deputat PD-L vrea inchisoare pentru jurnalistii care publica date din dosarele penale

Jurnalistii care fac publice informatiile din dosarele penale in care nu exista o sentinta definitiva ar putea fi pedepsiti cu inchisoare de la sase luni pana la trei ani, potrivit unui proiect de lege intiat de un deputat PD-L.

Deputatul PD-L Mihail Boldea a depus un proiect de modificare a legii 544/2001, astfel incat informatiile din dosarele penale aflate in faza de urmarire sau ajunse in instante sa fie scoase din categoria informatiilor de interes public, cata vreme nu exista o sentinta definitiva, relateaza Evenimentul Zilei.

Totodata, divulgarea acestor informatii fara acordul prealabil al partilor ar urma sa fie pedepsita cu inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani.

Pe de alta parte, daca fapta e savarsita de un procuror, judecator politist sau alta persoana care are acces la date prin natura functiei, pedeapsa este inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Boldea motiveaza ca astfel se elimina presiunea publica asupra instantelor si se evita, de asemenea, lezarea imaginii unei persoane care, pana la o decizie definitiva a justitiei beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

"Datorita prevederilor destul de ambigue din Legea 544/2001, se pot solicita si obtine date din dosarele penale aflate pe rol sau in faza de cercetare penala, aceste informatii putand fi apoi folosite pentru a crea o presiune publica asupra instantelor. In plus, prin divulgarea unor informatii confidentiale dintr-un dosar penal aflat pe rol este lezata si deteriorata imaginea unei persoane inainte ca instantele abilitate sa poata lua o decizie impartiala", justifica pedelistul. (ziare.com)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
831

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
261

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
227

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...