UGIR 1903 nu mai susţine memorandumul cu FMI în forma propusă de Guvern

Patronatele s-au răzgândit şi nu mai susţin măsurile de austeritate din scrisoarea către FMI.

Şedinţa Consiliului Economic şi Social programată pentru marţi se anunţă a fi una agitată şi fără deznodământ ca şi precedenta, când reprezentanţii sindicatelor, cei ai patronatelor şi ai guvernului nu s-au putut pune de acord asupra unui aviz favorabil sau negativ în privinţa scrisorii de intenţie cu FMI.Asta în condiţiile în care UGIR 1903 a anunţat că nu mai susţine memorandumul şi se vor abţine la CES.

"Nu am susţinut acordul cu FMI, ci necesitatea acordului şi a cheltuielilor publice. Noi am cerut Guvernului un set de măsuri care să înceapă cu măsuri de relansare economică şi abia după aceea de reduceri bugetare", a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

"UGIR-1903 si CONPIROM susţin ferm continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în sensul necesităţii reducerii deficitului bugetar, în special prin reducerea cheltuielilor cu achiziţiile publice şi creşterea încasărilor prin reducerea evaziunii fiscale. Cele două confederaţii patronale consideră ca deosebit de important ca în afară de măsurile de reducere a cheltuielilor publice, Guvernul României să se angajeze în elaborarea şi aplicarea unui plan de măsuri anticriză, astfel încât sacrificiile actuale să nu fie inutile fără perspectiva relansării economice. UGIR-1903 si CONPIROM, în cadrul sedinţei comune a organelor de conducere a celor două confederaţii a stabilit un set de măsuri care vor fi transmise Guvernului României pentru a fi incluse în programul de stimulare economică şi relansare", se arată într-un comunicat de presă.

În prezent, UGIR 1903 reprezintă 60% din patronate. Decizia de astăzi vine la câteva zile după ce secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a anunţat că patronatele susţin scrisoarea către FMI, bazată reducerea salariilor şi pensiilor.``Alternativa de creştere a salariilor ar fi dus România în stare de colaps``, a spus Agathon.

 În schimb, poziţia sindicatelor a fost clară încă de la început. Imediat după întâlnirea cu premeirul Emil Boc şi cu miniştrii Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan, reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale au anunţat că nu susţin memorandumul cu FMI în forma anunţată de Guvernul Boc şi au ameninţat că se pregătesc de grevă generală în 31 mai.

Mai mult, sindicaliştii au anunţat că vor începe demersurile de lobby pentru ca scrisoarea FMI să nu treacă de Parlament. Sindicaliştii au cerut micşorarea fondului de salarii în vederea unor eventuale reduceri diferenţiate, în locul reducerii tuturor salariilor cu 25%. De asemenea, au propus îngheţarea pensiilor anul acesta, în locul micşorării lor cu 15%".

În replică, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, spunea săptămâna trecută că scrisoarea către FMI nu va fi modificată

Realitatea.net

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un urs "evită" în ultima clipă să fie călcat de mașină. Imaginile care au revoltat Internetul!

astăzi, 20:30

O filmare cu un urs, aproape lovit în mod intenționat de o mașină pe o șosea din Argeş, a emoţionat internetul. Pe imagini se vede cum animalul sare speriat şi se ferește aproape î...

Două femei şi un minor, transportați la spital în urma unui accident produs într-o localitate din Botoșani! (Foto)

astăzi, 19:27

Salvatorii botoșăneni au intervenit în urmă cu puțin timp la un alt accident rutier produs în localitatea Dorobanți. În eveniment au fost implicate două autovehicule. La loc...

Ministrul Sănătății susține că mita în spitalele publice nu mai e un „fenomen atât de răspândit”: „Sunt cazuri izolate, de netolerat”!

astăzi, 19:12

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a spus marți, că nu acceptă ca medicii din spitalele publice să pretindă mită pentru serviciile medicale. Întrebat ce va face pentru a combate ...