UGIR 1903 nu mai susţine memorandumul cu FMI în forma propusă de Guvern

UGIR 1903 nu mai susţine memorandumul cu FMI în forma propusă de Guvern
Patronatele s-au răzgândit şi nu mai susţin măsurile de austeritate din scrisoarea către FMI.

Şedinţa Consiliului Economic şi Social programată pentru marţi se anunţă a fi una agitată şi fără deznodământ ca şi precedenta, când reprezentanţii sindicatelor, cei ai patronatelor şi ai guvernului nu s-au putut pune de acord asupra unui aviz favorabil sau negativ în privinţa scrisorii de intenţie cu FMI.Asta în condiţiile în care UGIR 1903 a anunţat că nu mai susţine memorandumul şi se vor abţine la CES.

"Nu am susţinut acordul cu FMI, ci necesitatea acordului şi a cheltuielilor publice. Noi am cerut Guvernului un set de măsuri care să înceapă cu măsuri de relansare economică şi abia după aceea de reduceri bugetare", a declarat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

"UGIR-1903 si CONPIROM susţin ferm continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în sensul necesităţii reducerii deficitului bugetar, în special prin reducerea cheltuielilor cu achiziţiile publice şi creşterea încasărilor prin reducerea evaziunii fiscale. Cele două confederaţii patronale consideră ca deosebit de important ca în afară de măsurile de reducere a cheltuielilor publice, Guvernul României să se angajeze în elaborarea şi aplicarea unui plan de măsuri anticriză, astfel încât sacrificiile actuale să nu fie inutile fără perspectiva relansării economice. UGIR-1903 si CONPIROM, în cadrul sedinţei comune a organelor de conducere a celor două confederaţii a stabilit un set de măsuri care vor fi transmise Guvernului României pentru a fi incluse în programul de stimulare economică şi relansare", se arată într-un comunicat de presă.

În prezent, UGIR 1903 reprezintă 60% din patronate. Decizia de astăzi vine la câteva zile după ce secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a anunţat că patronatele susţin scrisoarea către FMI, bazată reducerea salariilor şi pensiilor.``Alternativa de creştere a salariilor ar fi dus România în stare de colaps``, a spus Agathon.

 În schimb, poziţia sindicatelor a fost clară încă de la început. Imediat după întâlnirea cu premeirul Emil Boc şi cu miniştrii Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan, reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale au anunţat că nu susţin memorandumul cu FMI în forma anunţată de Guvernul Boc şi au ameninţat că se pregătesc de grevă generală în 31 mai.

Mai mult, sindicaliştii au anunţat că vor începe demersurile de lobby pentru ca scrisoarea FMI să nu treacă de Parlament. Sindicaliştii au cerut micşorarea fondului de salarii în vederea unor eventuale reduceri diferenţiate, în locul reducerii tuturor salariilor cu 25%. De asemenea, au propus îngheţarea pensiilor anul acesta, în locul micşorării lor cu 15%".

În replică, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, spunea săptămâna trecută că scrisoarea către FMI nu va fi modificată

Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misiune contracronometru, în această dimineață: Bărbat scos din fântână, soția a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 08:23
276

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost salvat de pompieri dintr-o fântână adâncă de aproximativ șapte metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu...

Comorile Botoșaniului: Bisericuța veche de aproape trei secole în care creștinii își unesc și astăzi destinele! (Foto)

astăzi, 07:57
94

Aici, în urmă cu mai bine de un sfert de secol, în micuța bisericuță de lemn pășea Regele Mihai al României.Bisericuța de lemn din Brăești este de o frumusețe cuceritoa...

Joaca unui copil de 6 ani: Tone de furaje făcute scrum în curtea bunicilor! (Foto)

astăzi, 07:19
510

S-a întâmplat seara trecută, în localitatea Cristești. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor. La fața locului au ajuns,...