Udrea vrea sa construiasca 25.000 de locuinte in mediul rural pentru medici, profesori, preoti

Udrea vrea sa construiasca 25.000 de locuinte in mediul rural pentru medici, profesori, preoti

 ELENA UDREA  www.mediafax.ro

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să construiască circa 25.000 de locuinţe în mai multe comune din ţară pentru profesori, medici, preoţi, ingineri şi specialişti care vor să lucreze în mediu rural, a declarat, vineri, într-o conferinţă, ministerul de resort Elena Udrea.

"În fiecare comună va fi un complex rezidenţial cu zece case fiecare va avea o sută metri pătraţi. În total vor fi 25.000 de locuinţe, iar terenurile vor veni de la administraţiile locale ", a spus Udrea, la conferinţa "România după 20 de ani: schimbări şi probleme sociale. Calitatea vieţii încotro?".

Programul de locuinţe de serviciu în zona rurală va fi derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

Ministrul a menţionat că fiecare comună din ţară va avea în medie zece astfel de locuinţe.

"Dacă administraţia locală ne solicită putem construi şi 12 case. Terenul va fi pus la dispoziţie de primării, care vor decide şi modul în care vor fi distribuite locuinţele de serviciu", a explicat Udrea.

Ministrul a adăugat că au fost analizate mai multe tipuri de locuinţe care pot fi construite prin acest program, costurile pentru o casă ridicându-se la 30.000-35.000 euro.

"Va fi o casă de tip unifamilial, iar fiecare casă va dispune de un teren în faţă, de aproximativ 500 metri pătraţi, care va putea fi folosit şi pentru alte activităţi, cum ar fi plantarea legumelor şi creşterea animalelor", a spus Udrea.

Potrivit estimărilor ministrului, programul ar putea ajunge la un miliard de euro, banii urmând să provină atât de la buget, cât şi din credite.

"Casele nu vor fi vândute, iar cei care vor locui vor plăti o chirie modică, care va fi stabilită de consiliile locale. Beneficiarii acestora pot folosi aceste locuinţe doar pe perioada desfăşurării activităţii în comuna respectivă. De asemenea, locuinţele de serviciu din zona rurală vor fi mobilate şi dotate de consiliile locale, permiţându-se în acelaşi timp şi chiriaşilor să îşi amenajeze spaţiile respective", a explicat Udrea.

Udrea a precizat că speră ca la sfârşitul iernii să poată începe construcţia caselor.

"În funcţie de soluţiile tehnice care vor fi folosite pentru fiecare zonă în parte, termenul de finalizare a unei locuinţe va fi de şase luni. Cred că la finele lui 2011 vom putea avea gata toate cele 25.000 de locuinţe, numărul acestora însă depinde de cererea venită din partea consiliilor locale", a completat Udrea.

Potrivit acesteia, mai multe detalii vor fi anunţate săptămâna viitoare odată cu prezentarea altor două proiecte cu Ministerul Sănătăţii şi cel al Apărării pentru locuinţe pentru rezidenţi şi militari. Ministrul Dezvoltării urmează să se întâlnească cu ministrul Sănătăţii şi cu cel al Apărării, pentru stabilirea detaliilor.

"Ministerul Apărării deţine suprafeţe de teren mari care pot fi folosite pentru locuinţe pentru militari (...) Am vrea să construim locuinţe pentru rezidenţi chiar în curtea spitalelor, dar asta depinde de Ministerul Sănătăţii şi de terenurile existente acolo", a afirmat Udrea.

 

 

Sursa: Mediafax

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
138

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
158

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
242

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...