TUPEU: RMGC vrea ca doar comunitatile locale sa se pronunte cu privire la AURUL Romaniei, "nu cineva din Constanta sau Dorohoi"!

TUPEU: RMGC vrea ca doar comunitatile locale sa se pronunte cu privire la AURUL Romaniei, "nu cineva din Constanta sau Dorohoi"!
Directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase, sustine ca doar oamenii care vor fi afectati in mod direct de proiectul de exploatare ar trebui sa isi exprime parerea despre acest subiect.

"Comunitatile locale sunt cele care au legitimitatea si dreptul a se pronunta in privinta proiectului aurifer de la Rosia Montana, nu cineva din Constanta sau Dorohoi", a declarat la RFI Romania directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase.

Declaratiile sale au fost facute in contextul in care presedintele Traian Basescu a declarat pentru ca nu exclude convocarea unui referendum pe aceasta tema, simultan cu europarlamentarele. 

La aceasta ora, pentru a doua seara consecutiv, au loc proteste in tara. La Bucuresti, peste 1000 de persoane sunt adunate in Piata Universitatii si au blocat un bulevard. Manifestatiile au debutat ieri, 1 septembrie, printre orasele in care se anuntau proteste fiind si Dorohoi.

Protestatarii au steaguri tricolore si bannere pe care scrie "Jos sclavia", "Rusine!", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Nu faceti ketchup din Rosia Montana!".

Cele aproximativ 1.000 de persoane, printre care si copii, scandeaza "Jos Basescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" si "PDL - USL aceeasi mizerie".

Grupul de protestatari este imprejmuit de un cordon de jandarmi, care impiedica intrarea oamenilor pe carosabil.

Manifestatia a inceput duminica, la fantana de la Universitate, prima zi de protest fiind incheiata dupa zece ore, luni dimineata, in jurul orei 2.30. Cateva sute de manifestanti au mers in mars spre Guvern, cerand stoparea proiectului minier de la Rosia Montana. Dupa o manifestatie de peste o ora in Piata Victoriei, unde numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, acestia s-au intors la Universitate, unde s-au asezat pe bulevard, ocupandu-l pe un sens, de la fantana pana dupa intersectia cu strada Ion Campineanu.

Inarmati cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au ramas in zona ocupata, inconjurata de fortele de ordine, cateva ore si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", agitand steaguri si pancarte cu mesaje de protest fata de proiectul minier si decizia Guvernului de a-l promova intr-un proiect de lege.

Jandarmii au securizat zona in care s-a desfasurat protestul, fara a incerca oprirea acestuia.

Protestul de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, a avut loc dupa ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
22

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...

Elevii încep ultimul modul de cursuri miercuri, 8 mai. Calendarul Evaluărilor Naționale, Bacalaureatului și admiterii la liceu

astăzi, 16:40
97

Cursurile din modulul 5 de școală încep în mijlocul săptămânii, miercuri, 8 mai, și durează până pe 21 iunie 2024. Modulul 5 este cel în care au loc Evaluările Na...

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
331

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...