Trei botoşăneni păcăliţi cu sume importante prin metoda "Accidentul". Autorul farselor a fost trimis în judecată!

Trei botoşăneni păcăliţi cu sume importante prin metoda "Accidentul". Autorul farselor a fost trimis în judecată!
Toţi ne-am întrebat la un moment dat cum ajung unii dintre noi să fie păcăliţi de nişte necunoscuţi care pretind că sunt avocaţi, chiar fii sau fiice şi care le cer bani pe motiv că trebuie să achite de urgenţă spitalizarea unei persoane pe care au accidentat-o.

Cum să nu verifici informaţia pe care o primeşti, mai ales când e atât de gravă, ci să te grăbeşti să bagi într-un cont sume importante de bani? Aceeaşi întrebare şi-o pun acum şi trei botoşăneni păgubiţi de un individ care i-a păcălit, determinându-i să umble la portofele. Paguba? 4.000 de lei, 5.000 de lei, respectiv 1.400 de euro!

Vara lui 2013, gălăţeanul ridică banii

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au trimis în judecată un gălăţean, Gheorghe P., pentru trei infracţiuni de înşelăciune, pentru că în vara lui 2013 a determinat trei botoşăneni să-i remită sume importante de bani pe motiv că apropiaţi ai lor au comis accidente rutiere. 

S-a întâmplat în iunie, când o persoană necunoscută l-a contactat pe Mihai A., din Bucecea, susţinând că fiul său a provocat un accident rutier pe o trecere de pietoni, în urma accidentului un copil pierzându-şi viaţa. Ca atare, buceceanul ar fi trebuit să-i trimită, prin mandat poştal, 4.000 de lei, bani necesari plăţii avocatului ce urma să-l reprezinte pe fiu. Credul, omul a urmat întocmai instrucţiunile, banii fiind trimişi pe numele lui Gheorghe P., un individ din Galaţi.

A doua zi, tot o persoană neidentificată a sunat la o femeie din Bucecea, Silvia D., susţinând că este avocatul Mihail Vlasov (fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, condamnat anul trecut la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, n.r.), apărătorul din oficiul al fiului femeii care tocmai provocase un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unui copil. Aşa-zisul apărător i-a solicitat botoşănencei să trimită, prin serviciul MoneyGram, 5.000 de lei pe numele Gheorghe P., banii fiind necesari tratamentelor medicale de care avea nevoie copilul precum şi pentru împăcarea părţilor. La fel ca şi concetăţeanul ei, femeia a urmat întocmai instrucţiunile, a făcut rost de bani şi i-a trimis omului.

După alte două zile, tot o persoană rămasă neidentificată a sunat la o tânără din Săveni, Gianina F., căreia i-a cerut 1.400 de euro pentru că fratele său ar fi fost implicat, cum altfel, într-un accident rutier, iar banii urmau să ajungă la avocatul lui, Gheorghe P.. Femeia s-a dus la bancă şi a făcut transferul bancar în contul aceluiaşi beneficiar ale plăţilor anterioare făcute de cei doi buceceni.

Cei trei păgubiţi şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi s-au dus la Poliţie, unde au făcut plângere. Investigaţiile au evidenţiat că banii trimişi de aceştia au ajuns la o singură persoană, Gheorghe P., care beneficiase de informaţiile transmise de prieteni şi cunoştinţe, unele aflate în Penitenciare din ţaă, în care informaţia circulă printre deţinuţi.

Ba chiar a indicat şi doi complici, însă cercetările anchetatorilor au relevat că nu există probe în acest sens. În atari condiţii, doar Gheorghe P. a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de înşelăciune cei trei păgubiţi constituindu-se părţi civile pentru sumele pe care le-au pierdut.

Sfaturi de care e bine să ţineţi seama!

Poliţiştii au atras atenţia în repetate rânduri botoşănenilor să nu cadă în plasa celor care sună, prezintă un scenariu greu, dar nu imposibil de verificat şi se reped la economii să facă plăcerea celor care le cer bani. Potrivit acestora, suspecţii utilizează calităţi false, de avocat, procuror, poliţist sau medic şi solicită telefonic diferite sume de bani diverselor persoane.

Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.

Înainte de a face plăţi pentru rudele aflate într-o situaţie gravă, trebuie să ştiţi câteva detalii care vă pot salva. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident are două variante de soluţionare- ori depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, ori înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum banii. Mai mult, nici victima şi nici autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale! Ca atare, în cazul în care primiţi un astfel de apel telefonic, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi dacă ruda în cauză a fost într-adevăr implicată într-un eveniment rutier.

Dacă sunteţi contactat de un binevoitor, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut totuşi să verificaţi veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. Şi nu în ultimul rând, indiferent cât de tare vă sperie vestea pe care o primiţi, cel mai bine este să încercaţi să o verificaţi.

 

Spune-ne opinia ta