Tratamente naturiste pe baza de cartofi

Tratamente naturiste pe baza de cartofi
In medicina populara, cartoful este medicament si leac pentru o multime de boli. In Europa, cartofii au fost adusi din America de Sud de catre spanioli, in Evul Mediu. In limba romana, "cartof" deriva din germanul "kartoffel", scrie Garbo.ro.  

Proprietatile cartofilor  

Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu si magneziu.    

Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este coaja.  

Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect cardiotonic.  

Cea mai buna forma de fierbere a cartofilor, care le pastreaza o buna parte din nutrienti, este fierberea in coaja. Cartofii noi se spala, se fierb si se consuma cu tot cu coaja!  

Suc de cartofi  

Sucul de cartofi este cea mai sanatoasa metoda de preparare a cartofilor, intrucat nu distruge niciuna din substantele terapeutice continute in coaja si tuberculi.  

Cartofii cu tot cu coaja se spala foarte bine cu o perie, li se indeparteaza partile stricate sau inverzite (culoarea verde a cojii/inmugurirea indica acumularea unor alcaloizi care pot prezenta un anumit grad de toxicitate) si se pun in storcatorul electric.  

Se obtine un suc galbui, care va fi consumat imediat dupa preparare, pentru a nu oxida.  

Sucul de cartofi este foarte hranitor si nutritiv si se poate consuma in combinatie cu sucul de mere sau de morcov.  

Decoct din coji de cartof  

Cojile obtinute de la curatarea a 2-3 cartofi se pun la fiert cu o cana de apa, 5-10 minute, dupa care se lasa la racit, se strecoara si se consuma pe stomacul gol.  

Decoctul de cartofi are proprietati antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare si remineralizante (contine magneziu, potasiu, fier).  

Cojile care raman, se pot aplica, sub forma de cataplasme calde, pe articulatiile dureroase, pe eczeme, si pe ranile care se cicatrizeaza greu.  

1. Boli cardiovasculare  

Curele de 2-3 saptamani cu suc de cartofi amelioreaza problemele cardiace si circulatorii: hipertensiune, tulburari de ritm, arterite, angina.  

Se consuma un pahar de suc de 2-3 ori pe zi, inainte de masa.   

Sucul de cartofi este bogat in vitaminele C si B, minerale (dintre care potasiul are un rol important in prevenirea aritmiilor si reglarea tensiunii arteriale) si antioxidanti.  

De asemenea, in compozitia cojii de cartofi s-a descoperit o substanta cu rol puternic hipotensor (kukoamina).  

2. Reumatism  

Decoctul din coji de cartof si sucul de cartofi bogat in minerale si substante cu rol antiinflamator sunt ideale pentru ameliorarea reumatismului.

Se tine o cura de o luna in care, dimineata se bea decoctul iar cu o ora inainte de pranz si cina, se consuma un pahar (200ml) cu suc de cartofi.  

3. Calculi urinari  

Sucul de cartofi, alaturi de ceaiuri diuretice (soc, cozi de cirese, matase de porumb) este bun si pentru eliminarea si stoparea formarii calculior urinari sau a nisipului la rinichi.  

De asemenea, cartofii fierti in coaja se recomanda a fi consumati, pe parcursul tratamentului antibiotic pentru infectiile urinare, intrucat alcalinizeaza urina si ajuta la cresterea efectului antibiotic.  

4. Anticancerigen  

Anumite substante din coaja cartofilor au un efect antitumoral direct si se afla in atentia cercetatorilor. Cura cu suc de cartofi de 4 saptamani, timp in care se bea 500ml de suc pe zi, se recomanda in cancerul uterin si de prostata.  

Sucul se bea imediat dupa preparare, iar cartofii este bine sa aiba coaja de culoare rosie sau galbena, cat mai intensa.  

5. Ulcer si gastrita  

Un pahar cu suc de cartofi rosii baut cu 60 de minute inainte de masa, de 3 ori pe zi, are efect vindicator in aceste afectiuni. Se recomanda cure de o luna, timp in care, hiperaciditatea gastrica este reglata de substantele cu rol alcalinizant si antiinflamator din sucul de cartofi iar ulceratiile se cicatrizeaza.  

Sucul de cartofi are efecte benefice si asupra florei intestinale, stimuleaza peristaltismul intestinal si are un continut ridicat de fibre, fiind un tratament de succes pentru constipatia cronica.


6. Afectiuni hepatice  

Cercetatorii japonezi au descoperit in coaja cartofilor rosii substante cu efect hepatoprotector. Animalele de laborator cu hepatita indusa, tratate cu suc de cartofi si decoct din coji de cartofi rosii au avut o rata mai scazuta a mortalitatii decat cele care nu au primit acest tratament.


7. Efect anti-imbatranire  

Consumul sucului de cartofi (din cartofi intregi, nedecojiti) si al cartofilor fierti cu tot cu coaja, s-a demonstrat a avea un efect anti-imbatranire la nivelul intregului organism, prin continutul bogat in carotenoizi, enzime, vitamine, fibre si antioxidanti.  

Astfel, sucul de cartofi previne bolile degenerative ale sistemului nervos si cardiovascular si alte afectiuni specifice varstnicilor (precum degenerescenta maculara), inclusiv imbatranirea pielii.  

Pielea ridata, sau petele care apar odata cu inaintarea in varsta, se trateaza tot cu suc de cartofi. Se recomanda prepararea unei masti cosmetice din suc de cartofi si miere, pentru efectul de intinerire a pielii, alaturi de consumul sucului de cartofi.  

8. Gingivite si afte bucale  

Afectiunile gingivale si aftele se amelioreaza prin clatirea repetata, timp de 5 minute, de trei ori pe zi, cu decoct din coji de cartofi.  

Decoctul are efecte antiinflamatoare si antimicrobiene, iar efectul benefic este crescut de consumul intern al preparatelor din cartofi (decoct, suc).


9. Arsuri si rani  

Ranile si arsurile se vindeca mai repede, daca se aplica direct pe piele cartof razuit. Are efect calmant si antiinflamator.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
176

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
364

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
100

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...