PRESIUNI! Americanii intervin pentru unguri: Vor restituirea proprietăţilor bisericeşti confiscate în România!

PRESIUNI! Americanii intervin pentru unguri: Vor restituirea proprietăţilor bisericeşti confiscate în România!
Guvernul Statelor Unite tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii maghiare confiscate în România după 1945 ca `o prioritate a Administraţiei`, potrivit unei scrisori publicate miercuri de Departamentul de Stat, informează agenţia MTI.  

Scrisoarea datată 9 iulie şi semnată de subsecretarul de stat responsabil de afaceri juridice Thomas B. Gibbons este un răspuns adresat congresmenilor care ceruseră ajutorul secretarului de stat John Kerry în această chestiune în luna iunie.   Congresmenii - 13 republicani şi 7 democraţi - i-au cerut lui Kerry să protesteze faţă de cea mai recentă lege din România privind restituirea de proprietăţi bisericeşti, care prelungeşte de la 5 la 10 ani perioada de aşteptare pentru restituirea proprietăţilor.  

`Administraţia SUA a jucat un rol esenţial în încurajarea României de a aplica o legislaţie care să ofere o soluţie corectă, transparentă şi rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fascist şi comunist din România`, a declarat Gibbons în scrisoare.  

`Cel mai recent, emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârşitul lunii mai la Bucureşti pentru a discuta despre această problemă cu guvernul României, parlamentul şi reprezentanţi ai societăţii civile`, adaugă oficialul american.   

Scrisoarea a fost pus la dispoziţia MTI de Fundaţia maghiară pentru Drepturile Omului cu sediul la New York.   În iunie, douăzeci de congresmeni i-au cerut lui Kerry să exercite presiuni asupra guvernului român pentru a restitui proprietăţile Bisericii maghiare confiscate după 1945.  

`Guvernul comunist al României a confiscat 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituţii caritabile şi civice de la Bisericile Romano-Catolică, Reformată maghiară, Evanghelică Luterană, Unitariană şi 1.980 de proprietăţi comunale evreieşti, precum şi toate proprietăţile, inclusiv bisericile în sine, de la Biserica Greco-Catolica, interzisă` apoi, se afirma în scrisoare.  

Scrisoarea cerea de asemenea guvernului Statelor Unite să monitorizeze cazul Liceului Reformat Szekely Miko din Sepsiszentgyorgy "Sfântu Gheorghe", în care la 28 iunie anul trecut Curtea de Apel din Buzău a anulat decizia iniţială de restituire către Biserica Reformată maghiară, a amendat Biserica retroactiv şi a condamnat trei membri ai Comitetului român de Restituire a Proprietăţilor la trei ani de închisoare pentru că şi-au efectuat datoria, adaugă MTI.  

SURSA: Agerpres  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
173

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
353

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
90

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...