Tranzacţia începutului de an: S-a vândut cel mai mare producător român de lactate!

Francezii de la Lactalis, care produc brânza Dorna în Polonia, a achiziţionat 70% din compania Albalact, cel mai mare producător român de lactate.

"Lactalis a încheiat un contract cu acţionarii vânzători care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact având drept obiectiv dobândirea tuturor acţiunilor deţinute de acţionarii vânzători", se arată în comunicatul Albalact. Valoarea tranzacţiei este de 407 milioane de lei, din care vor fi scăzute datoriile nete ale Albalact, scrie Cotidianul.ro.

Concomitent cu achiziţia celor 70%, Lactalis va iniţia o oferta publică de preluare voluntară având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact, primind angajamente ferme din partea acţionarilor vânzători de a subscribe toate acţiunile pe care le deţin în oferta de preluare.

Procesatorul român nu și-a prezentat încă cifrele pe întreg anul 2015, dar un calcul pe baza datoriilor ajustate nete valabile la 9 luni din 2015, ar duce prețul undeva la 64 de milioane de euro. Albalact e cea mai mare companie autohtonă de procesare a laptelui cu o vechime de 44 de ani și privatizată în 1999.

Compania deține și 99% din acțiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc și firma Albalact Logistic și are peste 1.000 de angajați. Brandurile comercializate de compania românească sunt Zuzu, de Albalact, Rarăul, Fulga și Poiana Florilor.
În ultimul raport, aferent primelor nouă luni din 2015, Albalact avea venituri de 312,8 milioane de lei, datorii totale de 170 de milioane de lei și un profit de alocat de 9,9 milioane de lei. Principalii acționari ai Albalact sunt Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin și off shore-urile Corniars Holding Limited și RC2, ambele înregistrate în Cipru.

Lactalis, companie cu afaceri de 1,7 miliarde de euro în 2015, deține printre altele brandurile Dorna, President, Parmalat și Galbani, are 75.000 de angajați în cele peste 200 de fabrici amplasate în 43 de țări. Lactalis a preluat în 2008 și procesatorul La Dorna, de la omul de afaceri Jean Valvis.

În primii trei ani de activitate, a acumulat pierderi de 10,3 milioane de euro şi a redus cu peste 200 numărul angajaţilor. Din 2011 a început să închidă capacităţi de producţie şi a demarat un proces de rebranding, astfel încât LaDorna a devenit uşor-uşor President, recunoscut la nivel european. Există în prezent destule loturi de telemea care poartă ambele branduri.

Această operaţiune de schimbare a numelui la unele produse s-a făcut în contextul în care LaDorna este unul dintre cele mai vândute brânzeturi, pe o piaţă de aproape 300 milioane de euro, unde se bat, alături de Lactalis, Hochland, Bongrain, FlieslandCampina. În 2013, Lactalis au închis mai multe fabrici dar au ţinut să menţioneze că "numai numele se schimbă, reţeta rămâne aceeaşi".

Conform Ziarului Financiar, s-au desfiinţat secţia de fabricare a untului din fabrica din Vatra Dornei şi secţia de fabricare a produselor lactate şi a brânzeturilor din Dorna Cândrenilor, s-a oprit producţia de lactate şi brânzeturi din Târgu-Neamţ şi s-au desfiinţat două secţii de prelucrare a laptelui din comuna Şaru Dornei. La acestea s-a adaugat închiderea fabricii de brânzeturi de tip cottage din Dorna Arini, echipamentele fiind mutate în Polonia. Pe ambalajul telemelei LaDorna este scris doar distribuitorul, Dorna Lactate, şi nu apare nicio indicaţie referioare la locul şi compania producătoare.

La finele anului trecut, Dorna Lactate a continuat procesul de reorganizare a activităţii, renunţând la mai multe depozite şi centre de colectare a laptelui din mai multe zone ale ţării. Printre locaţiile pe care conducerea a decis să le închidă se află depozitul din Bacău, două din Braşov şi unul din Pieleşti (jud. Dolj), se arată într-un document din Monitorul Oficial.

În plus, compania a decis să renunţe şi la trei centre de colectare a laptelui din judeţul Suceava (localităţile Vatra Moldoviţei, Moldoviţa şi Suliţa). În schimb, producătorul La Dorna a hotărât să deschidă alte două centre de colectare în Ciocăneşti şi Sadova, două localităţi din acelaşi judeţ, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Filmul ”Ramon” revine cu o poveste de Crăciun și cu actor botoșănean în distribuție!

astăzi, 12:47

Au început filmările pentru „Ramon 2 – Filmul de Crăciun”, o producție semnată de Pavel Bartoș și regizată de Jesús del Cerro, în care îl regăsim și...

ITM Botoșani: Informații pentru angajatori privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare!

astăzi, 12:42

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care în...

Botoșănenii, invitați să facă nominalizări pentru Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială!

astăzi, 12:11

Dacă ai nume despre care toată țara ar trebui să afle, trimite-l pe scena Ateneului Român, la cea de-a 11-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, în ca...