TOT ce trebuie să ştii despre etichetarea anvelopelor, care este obligatorie!

TOT ce trebuie să ştii despre etichetarea anvelopelor, care este obligatorie!
Reglementarea EC/1222/2009 prevede ca toate anvelopele pentru maşini proprietate personală, vehicule comerciale uşoare, camioane, autocare şi autobuze fabricate dupa 1 iulie 2012 şi comercializate în Uniunea Europeană din noiembrie 2012 trebuie în mod obligatoriu să poarte un sticker sau să fie însoţit de o etichetă vizibilă în punctul de vânzare.
Comisarii de la Protecția Consumatorului vor controla la sânge etichetarea anvelopelor care este obligatorie din prima zi a lunii noiembrie. Șeful ANPC a mai precizat că amenzile pentru neetichetare pot ajunge până la 30.000 de lei.

Noua legislaţie europeană urmăreşte trei obiective importante: îmbunătăţirea eficienţei energetice, a siguranţei rutiere şi reducerea nivelului de zgomot produs în trafic.

Pe noile etichete, asemănătoare celor postate pe aparatele electrocasnice, sunt evaluate trei performanţe: consumul de carburant, siguranţa în trafic, zgomotul exterior produs la o viteză constantă.

Conform specialiştilor Michelin, anvelopele care vor fi încadrate în categorii de la A (cele mai performante) până la G (mai puţin performante), economia de carburant este 0,5 litri/100 km, iar pe întreaga durată de viaţă a anvelopelor, estimată la 45.000 de km, economia ajunge la 300 litri.

Regulamentul nu se aplică, printre altele, la anvelopele reşapate, maşinilor de epocă sau automobilelor de curse.

Etichetele vor conţine informaţii referitoare la clasele de eficienţă a consumului de combustibil, clasele de aderenţă pe teren umed, clasele de zgomot exterior de rulare este de natură a influenţa deciziile utilizatorilor finali în sensul achiziţionării unor pneuri mai sigure, mai silenţioase şi mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil. In ceea ce priveste consumul de carburant unui vehicul complet echipat, diferenta dintre doua calificative, de exemplu "A" si "B", poate ajunge pana la 3 l/100 km.

Citeste mai multe pe Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
52

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
261

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
106

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...