Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului

Cancerul este una dintre nemiloasele boli ale acestui secol. Statisticile ingrijoratoare reusesc sa sporeasca si sa justifice disconforul provocat doar la auzul acestui cuvant.

Cancerul reprezinta o mutatie genetica a celulelor, care la un moment dat incep sa se multiplice anormal, cu o rata mult crescuta fata de cea fiziologica, ducand la aparitia unor formatiuni bogat vascularizate, numite tumori. In stadiile avansate, aceste tumori pot afecta si alte organe in afara de focarul de la care au pornit, fenomen cunoscut sub denumirea de metastaze.

Etimologic, cuvantul "cancer" provine din limba greaca, insemnand crab, asociere datorata probabil membrelor crustaceului, ca o metafora pentru tendinta de extindere a tumorilor.

Mergand pe principiul conform caruia e mai usor de prevenit decat de tratat, atentia a fost indreptata spre metodele alternative de profilaxie. Pe langa suplimentele alimentare, stilul de viata si alimentatia in sine constituie o arma in preventia aparitiei unor afectiuni, printre care si cancerul.

Ghimbirul

Ghimbirul este un condiment cu o aroma puternica, dar si cu numeroase proprietati terapeutice. Acesta contine vitamina A, complexul vitaminic B, vitaminele C, E, si minerale precum magneziu, potasiu, zinc, siliciu. Este un bun energizant si are proprietati calmante in afectiunile digestive, deoarece combate greata, balonarea si indigestia. Pe langa aceste efecte, ghimbirul este mai ales un aliment anticancer si, utilizat a la long, previne aparitia tumorilor.
Daca aveti dificultati in a integra acest condiment in retetele cu care v-ati obisnuit, puteti consuma ghimbirul sub forma de ceai (din rizomii uscati), disponibil la plafar, sau il puteti adauga crud, in apa, alaturi de lamaie si miere dupa gust, si veti obtine o limonada minunata, potrivita pentru zilele calduroase.

Fructele de padure

Fructele de padure, mai ales afinele, sunt bogate in antioxidanti, substante care ajuta la prevenirea cancerului. Consumate mai ales proaspete, in sezon, sau congelate, in perioada anotimpului rece, fructele de padure reprezinta o gustare sanatoasa si satioasa.

Fasolea si lintea

Consumul frecvent de fasole si linte scade riscul aparitiei cancerului de colon. Acest lucru se datoreaza si cantitatii crescute de fibre continute de aceste legume, astfel ca, odata cu reglarea tranzitului, are loc si curatarea colonului, prevenind astfel aparitia polipilor pe intestin.
 
Ceaiul verde

Ceaiul verde, obtinut din frunzele de Camellia sinensis, este bogat in antioxidanti, are efecte antitumorale si este un bun tonic pentru organism. Efectul sau profilactic antitumoral se manifesta mai ales in ceea ce priveste cancerul de stomac si cel pulmonar. Tot din frunzele de C. Sinensis se obtine si ceaiul negru, care se prepara din frunzele fermentate. In urma procesului de fermentatie, se elibereaza o cantitate mai mare de cafeina fata de ceaiul verde, nefermentat.

Desi aromele celor doua bauturi nu difera foarte mult, aroma ceaiului verde este placut complimentata de lamaie, pe cand cel negru se consuma frecvent cu lapte, acesta reprezentand clasicul ceai englezesc.

Vinul rosu

Datorita proprietatilor antioxidante si a resveratrolului continut, consumul unui pahar de vin rosu pe zi, adica a aproximativ 250 ml, previne aparitia bolilor cardio-vasculare si a cancerului. Desigur, nu este de neglijat faptul ca vinul contine si alcool, care consumat in exces afecteaza grav functia ficatului.

Mierea

Pe langa faptul ca mierea este singurul aliment care nu se altereaza, are si proprietati antiseptice si cicatrizante. In preventia aparitiei afectiunilor tumorale, zaharul este unul dintre principalii inamici, asa ca inlocuirea sa cu mierea este un prim pas pentru un stil de viata sanatos. Atentie la alimentele cu continut crescut de zahar!

Broccoli, varza si conopida

Legumele crucifere contin componenta chimica numita indol-3-carbinol, care joaca un rol important in combaterea cancerului de san. Consumul cruciferelor ajuta la prevenirea unor afectiuni tumorale ale colonului sau rectului.

Rosiile

Studiile au demonstrat ca rosiile pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostata. Acestea contin o substanta numita licopen, un antioxidant foarte puternic. Interesant este faptul ca licopenul este mai bine absorbit din rosiile procesate termic, spre exemplu in urma consumului de bulion sau sos de rosii.

Turmericul (cunoscut si ca sofran indian sau curcuma)

Turmericul contine curcumina, cunoscuta pentru proprietatile sale benefice in preventia aparitiei cancerului. Potrivit studiilor, aceasta inhiba unele tipuri de celule tumorale, si incetineste raspandirea cancerului in organism.

Lamaile

Datorita continutului crescut in vitamina C, poate cel mai popular antioxidant, lamaia ramane un ingredient nelipsit in arta culinara si in completarea unui stil de viata sanatos si, de ce nu, delicios.

www.diete-sanatoase.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de cetățeni dintr-un oraș botoșănean au primit consultații gratuite!

astăzi, 18:00

Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu Policlinica și Spitalul „Providența”, a desfășurat în perioada 18-28 noiembrie o n...

Cea mai dură reacție, după Botoșani - Farul: „Era să ne rupem gleznele”

astăzi, 17:10

La finalul celor 90 de minute, Ionuț Vînă a avut un mesaj dur și a criticat starea gazonului de pe stadionul din Botoșani. Mai mult, fotbalistul Farului s-a declarat dezamăgit că echipa...

La Botoșani: Peste 1.300 de forțe de ordine mobilizate pentru alegerile parlamentare, ce este interzis astăzi! (Video)

astăzi, 17:00

Campania electorală pentru alegerile parlamentare, începută la data de 1 noiembrie, s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețele...