Top 5 cele mai otravitoare plante

Top 5 cele mai otravitoare plante
Exista plante cu adevarat periculoase pentru om, mortale chiar. Dupa cum arata howstuffworks.com, iata care sunt cele mai otravitoare.

1. Ricinul

Aceasta planta este cultivata pentru uleiul de ricin (gasit in seminte in proportie de 40-60%), fiind folosita insa si in scop ornamental. Uleiul de ricin, care este preparat in conditii speciale dupa ce este extras, are proprietati laxative, este folosit in diverse alimente, si are si beneficii cosmetice.

Planta este insa foarte toxica din cauza substantei numite ricina, care poate fi chiar mortala. Printre simptomele unei intoxicatii cu aceasta se numara greata, varsaturi, crampe abdominale, hemoragii interne, insuficienta renala sau circulatorie.

2. Matraguna

Atropa belladonna sau matraguna contine doua substante otravitoare - atropina si scopolamina. Tulpina creste intre 0,6 si 1,2 metri, frunzele sunt ovale cu marginea nezimtata, florile sunt brun-violete sau brun-purpurii, iar fructele sunt verzi atunci cand se formeaza, dar devin negre si lucioase la maturitate. Acestea sunt dulci si zemoase, ceea ce le face tentante pentru copii in special.

Poate fi mortala pentru oameni si unele animale, dar caii, iepurii si oile pot manca frunzele fara sa pateasca ceva. De asemenea, pasarile pot consuma fructele fara sa se otraveasca.

Simptomele unei intoxicatii cu matraguna includ: pupile dilatate, sensibilitate la lumina, vedere incetosata, dureri de cap, confuzie si convulsii. Doua fructe pot ucide un copil, iar un adult poate fi omorat de 10-20 de fructe.

3. Ochiul crabului

Denumirea stiintifica a acestei plante este Abrus precatorius. Semintele ei, care au doua treimi din suprafata colorate in rosu si o treime in negru, sunt folosite pentru confectionarea unor bijuterii, insa contin o substanta foarte toxica numita abrin. Semintele sunt mortale daca este rupta coaja, insa daca sunt inghitite intregi nu reprezinta un pericol.

Planta este originara din Indonezia, dar s-a raspandit in timp si in climate tropicale si subtropicale.

Abrinul este mult mai otravitor decat ricina. O cantitate de aproximativ 3 micrograme (mai mica decat cea continuta de o singura samanata) este suficienta pentru a ucide un om.

4. Cucuta

Cicuta maculata sau cucuta este foarte atractiva prin florile ei, insa radacina acesteia a fost de multe ori confundata cu pastarnacul. Cicutoxina, o substanta periculoasa, este prezenta in intreaga planta, dar mai cu seama in radacina. Cei care au confundat radacina de cucuta cu pastarnacul si au muscat din ea au avut parte de o moarte violenta.

Primele simptome constau in convulsii dureroase, greata si varsaturi, crampe musculare. Cei care au supravietuit unei intoxicatii cu aceasta planta au ramas cu probleme de sanatate pe termen lung, cum ar fi amnezia.

5. Leandrul

Nerium oleander sau leandrul, plantat deseori in scopuri decorative, este considerat de catre multi experti drept cea mai otravitoare planta din lume, toate partile acestuia continand chiar mai multe tipuri de otrava. O singura frunza inghitita poate ucide un copil.

Printre simptomele intoxicarii se numara: diaree, varsaturi, dureri puternice de stomac, ameteli, batai de inima neregulate. Daca victima supravietuieste 24 de ore dupa ingerare, sansele de a ramane in viata cresc semnificativ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
761

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
245

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
202

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...