Tone de furaje și locuințe incendiate de focurile necontrolate!

La Ştiubieni, Oneaga (comuna Cristeşti) şi Cerviceşti (comuna Mihai Eminescu), trei focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. trei hectare, peste 10 tone de furaje, două anexe gospodăreşti şi bunurile aflate în interiorul acestora, acoperişul unei locuinţe (construit din stuf), 2400 m .l. de fibră optică şi trei stâlpi de susţinere.  Pentru stingerea celor trei incendii au acţionat 42 de pompieri militari, voluntari, dar şi cetăţeni, mai bine de cinci ore.

Pagube importante s-au înregistrat în urma incendiilor produse la Ştiubieni şi Oneaga (comuna Cristeşti), unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale adunate din curţile a doi localnici s-au extins din cauza vântului, atât la depozitele de furaje şi anexele din gospodăriile acestora, cât şi la construcţiile vecinilor. Intervenţiile au fost îngreunate de vântul puternic.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi.

Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării; - obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

ISU Botoșani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tutun de peste 63.000 de euro, confiscat la Racovăț. Marfă declarată sub formă de ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni! (Foto, Video)

astăzi, 09:54

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse într-un microbuz, peste 10.000 de cutii cu plicule...

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult din Botoșani, de ziua Unirii Principatelor Române

astăzi, 09:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...

Pensionarii, în așteptarea majorărilor promise. Guvernul i-a scos din calcule!

astăzi, 09:32

Legea pensiilor le-a adus seniorilor mari speranțe legate de veniturile lunare. După majorarea de care au beneficiat în toamnă, pensionarii așteptau indexarea din ianuarie, însă Execu...