Tone de furaje și locuințe incendiate de focurile necontrolate!

La Ştiubieni, Oneaga (comuna Cristeşti) şi Cerviceşti (comuna Mihai Eminescu), trei focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. trei hectare, peste 10 tone de furaje, două anexe gospodăreşti şi bunurile aflate în interiorul acestora, acoperişul unei locuinţe (construit din stuf), 2400 m .l. de fibră optică şi trei stâlpi de susţinere.  Pentru stingerea celor trei incendii au acţionat 42 de pompieri militari, voluntari, dar şi cetăţeni, mai bine de cinci ore.

Pagube importante s-au înregistrat în urma incendiilor produse la Ştiubieni şi Oneaga (comuna Cristeşti), unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale adunate din curţile a doi localnici s-au extins din cauza vântului, atât la depozitele de furaje şi anexele din gospodăriile acestora, cât şi la construcţiile vecinilor. Intervenţiile au fost îngreunate de vântul puternic.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.

Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi.

Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării; - obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

ISU Botoșani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Aplauze pentru Simona Nae și Lora & Band la Zilele Orașului Botoșani! (Foto)

Saturday, 10 May 2025

Încurajați de soarele care a strălucit sâmbătă, botoșănenii au ieșit în număr ceva mai mare în Parcul Cornișa, pentru a se bucura de încă o seară de muzică. ...

Primul loc pentru România într-un sport care crește în popularitate: „Drumul nostru merge mai departe”!

Saturday, 10 May 2025

România s-a clasat pe locul 1 pe naţiuni la Campionatele Europene de Culturism, la competiție fiind 28 de ţări participante. Imnul național al României a răsunat de 25 ori, î...

Evenimente care vor avea loc în perioada 11 – 15 mai 2025, în parohiile din Botoșani!

Saturday, 10 May 2025

În perioada 11- 15 mai, în parohiile din județul Botoșani vor avea loc următoarele evenimente: Duminică, 11 mai   Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-v...