Toate categoriile de bugetari vor contribui egal la sistemul de pensii

Toate categoriile de bugetari vor contribui egal la sistemul de pensii
Toate categoriile de bugetari vor contribui egal la sistemul de pensii, iar calculul pensiei nu va fi discriminatoriu, ci la fel pentru toata lumea, potrivit catorva dintre principiile legii unice a pensiei, aprobate, vineri, in Grupul de lucru din cadrul Ministerului Muncii.

"Principiile au fost stabilite si acceptate. Avem un sistem unitar pentru toate categoriile sociale din sistem. Peste toti, angajatorul va contribui la pensii cu acelasi procent, cum toti indivizii vor contribui cu acelasi procent. Baza acestui sistem de pensii va fi contributia, iar calculul va fi unul identic", a declarat, vineri, Mihai Seitan, membru in Grupul de lucru.

Concret, romanii vor contribui la fel la sistemul public de pensii si nu vor exista categorii speciale, cum sunt angajatii Ministerului de Interne, care nu platesc impozit, exceptie facand politistii, care platesc 5%.

Mihai Seitan a adaugat ca vom avea doua pensii din aceeasi lege: pensia din legea 119 si pensia pe baza sistemului ocupational, adica pentru fiecare domeniu de activitate. Si aici, calculul pensiei se va face dupa o lege unica.

Desi existau informatii potrivit carora noua lege unica a pensiilor va contine un indicator de calcul, Seitanu a spus ca proiectul de act normativ nu prevede asa ceva.

"Nu exista un indicator de calcul. Am tradus ideea de a trata pozitia socio-profesionala printr-o pensie ocupationala. Principiul pensiei ocupationale va fi obligatoriu si este cuprins in lege, insa de aceasta pensie ocupationala vor beneficia doar cei ce vor", a adaugat aceeasi sursa.

Mihai Seitan a mai anuntat ca anul viitor vom avea o lege unica a pensiilor, insa a evitat sa dea o data mai exacta. Anual, toti cei peste 200.000 de pensionari care beneficiaza de legile speciale consuma de la bugetul statului peste opt miliarde de lei.

Este vorba despre magistrati, parlamentari, diplomati, politisti, militari, aviatori, functionari parlamentari sau cei care au lucrat in serviciile speciale. In medie, un beneficiar al unui sistem special, primeste lunar o pensie de peste 3.300 de lei. Pensie medie din sistemul de asigurari sociale "nespeciale" este de 687 de lei.

In varful clasamentului celor mai bogati pensionari se afla un fost magistrat care are o pensie de aproape 33.000 de lei pe luna. El este urmat la mica distanta de un fost aviator, cu o pensie de 32.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
174

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
362

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
97

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...