Tinerii pot cere bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi și-n acest an. Cererile se pot depune până-n aprilie

Elevii și studenții din țara noastră pot cere bani de la stat și în acest an pentru a-și cumpăra un calculator nou, potrivit unui ordin al Ministerului Educației (ME) oficializat joi. Depunerea cererilor și a dosarelor cu actele doveditoare se poate face până spre jumătatea lunii aprilie.

Programul prin care tinerii pot beneficia anual de bani de la stat pentru cumpărarea unui calculator nou se desfășoară de aproape 20 de ani.

Ordinul ME 3.020/2022, apărut cu puțin timp în urmă în Monitorul Oficial nr. 62, stabilește calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2022. Mai exact, potrivit acestuia:

- depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare se va putea face până pe 14 aprilie;
- afișarea pe site-ul ME a listei nominale a beneficiarilor - 3 iunie;
- depunerea contestațiilor - 6-10 iunie;
- rezolvarea contestațiilor - 13-17 iunie;
- eliberarea bonurilor valorice către beneficiari - 16-31 august;
- achiziționarea de calculatoare - 16 august-14 octombrie.

După cum stabilește Legea nr. 269/2004, tinerii din țara noastră cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, pot primi, în cadrul programului “Euro 200”, un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou, fie el de tip desktop, laptop sau netbook, scrie AvocatNet.ro.

Cuantumul ajutorului este neschimbată de la apariția programului și reprezintă, mai exact, echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului.

Așa cum spuneam mai sus, beneficiarii programului pot fi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani (elevi sau studenți) care vor să-și cumpere un calculator nou și care provin dintr-o familie cu un venit pe membru de familie de până la 250 de lei.

Ajutorul bănesc se acordă o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind considerate, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele.

Potrivit HG 1.294/2004, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se acordă sprijinul financiar este:

- pentru desktop - procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvență procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17“; tastatură, mouse optic;
- pentru laptop - procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvență procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15“; rezoluție minimum 1.366 x 768; DVD;
- pentru netbook sau echivalent - procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10“.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bucurie la USR Botoșani: ”Se pare că oamenii vor o femeie președinte!” (Foto, Video)

astăzi, 21:35

Echipa USR Botoșani, în frunte cu Cristina Lăcătușu, președintele formațiunii politice la nivel de județ, s-a reunit duminică seara la sediul partidului, pentru a urmări împreună...

Primele declarații Ciolacu - Lasconi, după rezultatele de la ora 21.00!

astăzi, 21:23

Rezultatele sunt valabile pentru ora 20.00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora. Declarații Elena Lasconi: „Speranța este vie în România” Elena Lascon...

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru președintele României, procentul prezenței la vot fiind de 52,3%. &Ic...