Adunaţi în sala de curs a sediului din I.C. Brătianu, cursanţii, cei mai mulţi tineri care doresc să acceseze proiecte cu finanţare europeană, au ales să urmeze aceste cursuri deoarece le sunt obligatorii în cadrul parcurgerii etapelor de accesare a acestor fonduri europene.
"După cum poate ştiţi, în ultima perioadă Direcţia Agricolă a trecut printr-o formă de reorganizare, ne-am unit cu fosta Cameră Agricolă Botoşani, cu Serviciul de Inspecţie şi în momentul de faţă suntem noua Direcţie Agricolă, cu componenta de formare profesională. Am avut în vedere, în baza solicitărilor dumneavoastră, să organizăm la nivelul instituţiei trei cursuri de formare profesională. Noi suntem autorizaţi în momentul de faţă pentru cursuri de lucrători în cultura plantelor, lucrători în creşterea animalelor şi apicultori. Dacă vor fi şi alte solicitări şi vom identifica şi alte nevoi ale dumneavoastră de formare profesională, ne vom autoriza şi pentru alte meserii", a spus ing. Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.
Ceea ce tinerii fermieri vor învăţa de-a lungul celor 360 de ore de curs- împărţite de-a lungul mai multor şedinţe ce vor avea loc sâmbăta şi duminica-, acoperă tot ce aceştia trebuie să ştie, indiferent de speciile de animale pe care le deţin sau de culturile agricole.
"Avem specialişti pentru toate ramurile şi toate domeniile. Am avut un caz la un curs şi mă gândeam că am avut din toate domeniile, numai din astacicultură nu. Nici n-am terminat bine de gândit că a venit un domn inginer de la Frumuşica şi-mi zice că vrea să ştie despre creşterea racilor- asta înseamnă astacicultura. I-am pus la dispoziţie suportul de curs şi să-l discutăm. Din start aş vrea să vă spun că la finalul curslui, indiferent că este lucrător în cultura plantelor sau lucrător în creşterea animalelor, dumneavoastră veţi primi un suport de curs, electronic sau pe hârtie. Am spus deci de creşterea şi exploatarea tuturor speciilor. Să nu uităm de noţiunile de actualitate în zootehnie. Ştiţi foarte bine de controlul performanţelor productive, ştiţi de controlul oficial al producţiei de lapte, aţi auzit de registrul genealogic, registru pentru bovine, ovine, poate că parte din dumneavoastră v-aţi pus întrebarea de ce luaţi subvenţie de 500 de lei pe cap de vacă de lapte şi de ce alt fermier ia 800 de euro sau 1.200 de eruo, cum e cazul raselor de carne. Toate aspectele astea vi se vor aduce la cunoştinţă şi veţi lucra efectiv. Veţi face şi o simulare, cum se face controlul performanţelor, cum se ţine un registru genealogic, de ce este important acel registru. De ce să ajungeţi dumneavoastră să vă cumpăraţi animale din alte judeţe sau din străinătate, când se pot achiziţiona chiar de la noi din judeţ, dar nu oricum şi nu de la oricine. Puteţi să fiţi cei care aveţi animale cu certificat de origine şi productivitate, dar până la acest lucru, trebuie să parcurgeţi nişte etape", a explicat ing. Floarea Marocico, şeful Serviciului Implementare Proiecte din cadrul Direcţiei Agricole.
Radu Marian Berbec şi Vasile Bădrăgan sunt doi fermieri din Ungureni şi au parcurs deja un curs organizat în urmă cu mai mult timp. Vasile Bădrăgan a pornit cu trei vaci şi acum are 15, dar munceşte pentru ele din 2008. Radu Berbec are 13 bovine şi a pornit de la patru.
"Dacă munceşti nu-i greu. Prima oară te sperii că trebuie acte încolo, încoace, dar apoi te obişnuieşti. La măsura 63, când să fac dosarul, într-o săptămână am avut actele strânse şi proiectul gata de depus. Noi am avut proiect pe măsura 141 şi am fost obligaţi să facem cursul acesta pentru a putea fi eligibili la plată. Un proiect nu e greu de făcut, e greu de umblat după acte, dar e şi benefic", spune Radu Berbec.
"La proiectul 141 pe care l-am accesat a trebuit să menţin cu un an înainte acelaşi număr de animale, deşi nu e tocmai bine. Dacă ai o fătare, ai un animal în plus, sau dacă ai o abatorizare, ai un animal în minus. După aia, când am pus proiect pe 63, a fost creşterea de efective prea mare şi nu am reuşit să-l accesez", adaugă Vasile Bădrăgan.