Tiganii cu salbe isi pierd ajutoarele sociale

Rromii care au salbe isi pierd ajutoarele sociale, conform modificarilor legislative operate de Guvern. Reprezentantii rromilor spun ca masura e nedreapta, deoarece salbele au valoare sentimentala si nu pot fi vandute.

Persoanele care detin obiecte de arta, bijuterii si metale pretioase de peste 100 de grame, blanuri, obiecte de cristal si portelan de mare valoare sau obiecte de colectie nu pot primi prestatii sociale, conform noilor reglementari anuntate de Ministerul Muncii.

La categoria bijuterii intra si banutii de aur din salbele rromilor, care sunt primiti ca mostenire de familie.

"Daca au o salbuta de aur inseamna ca sunt bogati? Este o eroare foarte mare, trebuie sa fii in pielea goala ca sa-ti acorde statul roman ajutor?", a spus regele Florin Cioaba, la Romania TV.

"In conditiile in care singura lor avere, indiferent in ce conditii stau, sunt salbele, monezile de aur, asta nu e o marfa vandabila. Salba se da la zestre cand se marita fetele, au o alta destinatie. (...)", a declarat si Madalin Voicu, pentru Ziare.com.

Acesta spune ca problema rromilor este "la fel de acuta ca si problema majoritarilor" si ca statul ar trebui sa stabileasca cine primeste ajutor social, insa nu in functie de salbe.

"Legea este tendentioasa, nu este o lege obiectiva. (...) Salbele se transmit din generatie, nu trebuie vandute. Din moment ce ele nu sunt comercializate, ele nu constituie avere, sunt o proprietate emotionala a familiei", a adaugat Voicu.

Pe de alta parte, reprezentantii Guvernului sustin ca legea este facuta in asa fel incat persoanele care afiseaza o bogatie ostentativa sa nu mai primeasca ajutoare sociale.

"Mie mi se pare corect, acest lucru trebuia sa se intample mult mai demult, tocmai pentru a avea pe de o parte acel buget corespunzator, pe de alta parte nu este normal sa vina cu salbe, sa vina cu masini straine nici la ajutor social, dar nici la cantinele sociale, cum s-a intamplat in alte dati. Este normal, acest venit minim garantat trebuie luat de persoanele care au nevoie de asa ceva, de persoanele sarace si persoanele bolnave", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Rromi (ANR), Ilie Dinca.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...