Ti-ai pierdut slujba la patron? Fa-te politist!

In ciuda bugetului de austeritate, statul va fi si anul acesta cel mai mare angajator! Peste 11.000 de posturi au fost propuse pentru deblocare de catre ministere si agentii finantate de la buget.

Se vorbeste de un an dificil, de un buget de criza, de reducerea numarului de angajati. In ultimul timp, a crescut numarul firmelor care se inchid, iar concedierile in masa au devenit ceva obisnuit.

Numarul somerilor din sectorul privat a depasit 285.000 in ultima luna a lui 2008, reprezentand trei sferturi din totalul somerilor inregistrati la nivel national.

6.200 de politisti urmeaza sa fie angajati in cursul acestui an. MAI va primi anul acesta, in plus, de la buget, 180 milioane lei, banii putand sa fie folositi pentru plata salariilor angajatilor.

3.130 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate, urmand ca in curand sa se organizeze concursuri pentru ocuparea acestora. Cele mai multe sunt destinate medicilor specialisti si rezidentilor in ultimul an.

1.562 de posturi au fost solicitate de catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti pentru a obtine derogare de la prevederile ordonantei care bloca posturile vacante din sistemul bugetar.

Iar lista continua. Nou-infiintatul Minister al Turismului are prevazut in grila de salarizare un total de 210 posturi (din care o parte, vacante), fata de 112 cat a avut Agentia Nationala pentru Turism.

In aceeasi situatie se afla si Ministerul Tineretului si Sportului, care, conform ordonantei de infiintare, va avea un numar de maximum 381 de posturi, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Cine mai angajeaza? Si Curtea de Conturi a postat pe site un anunt privind un concurs pentru ocuparea unor posturi in cadrul institutiei.

Iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a avizat organizarea concursului pentru ocuparea posturilor unice si a solicitat exceptarea de la suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante in anul 2009. In cadrul APIA, 5.400 de angajati se ocupa cu gestionarea fondurilor europene, iar salariul mediu brut este de 3.490 de lei.

Proportia nu e fireasca. Este exagerat sa angajezi 6.000 de politisti si doar 3.000 de medici. Nici nu cred ca in Romania exista 6.000 de comune, ca sa revina fiecareia cate un politist. Inteleg ca este nevoie de 3.000 de medici, fiindca sunt zone unde nu exista personal de specialitate. Intr-un moment de criza financiara, se fac cheltuieli care nu se justifica“, este de parere Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Sursa: Capital

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă: Ce intenționează Uniunea Europeană!

Thursday, 17 October 2024

Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezba...

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare!

Thursday, 17 October 2024

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunit...