Ecaterina Andronescu: Absolventii de la Cuza nu vor repeta anul 3 de studiu!

Ecaterina Andronescu: Absolventii de la Cuza nu vor repeta anul 3 de studiu!

 Universitatea Al.I.Cuza Iasi  

Senatul Universitatii Al. I. Cuza Iasi va decide astazi soarta celor 158 de absolventi ai Facultatii de Litere care ar trebui sa repete un an pentru a-si primi diploma de licenta.

Cei 158 de absolventi din promotia 2008 au fost anuntati saptamana trecuta de conducerea facultatii ca trebuie sa urmeze inca doua semestre de scoala pentru a-si putea ridica diplomele de licenta.

De fapt, absolventii sunt victimele unor schimbari legislative care s-au petrecut in perioada in care ei erau studenti. Prima schimbare legislativa a fost initiata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului in 2005, atunci cand se accepta specializarea unica.

Vara trecuta, in august, ministerul a initiat un alt act normativ, care prevedea ca diplomele de licenta sa aiba dubla specializare, in cazul celor de la Litere fiind vorba de o limba straina in plus fata de cea studiata. Multi dintre cei 158 de absolventi prinsi la mijloc s-au inscris deja la master, fiind obligati acum sa sustina inca 12 examene, aferente celei de-a doua specializari.

Chiar daca au primit adeverinte care contin notele de la examenul de licenta, cei care refuza sa faca inca doua semestre de scoala si sa dea examenele aferente nu vor primi diploma.

Solutia salvatoare pentru ca absolventii sa isi primeasca diploma de licenta pentru o unica specializare este ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii sa le acorde o derogare, lucru pe care il asteapta si conducerea Facultatii de Litere.

De altfel, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca absolventii Facultatii de Litere din Universitatea ieseana A.I. Cuza trebuie sa isi primeasca diplomele de licenta, cu o singura specializare, pentru ca, atunci cind au dat admiterea a fost desfiintata dubla specializare.

"Cand au terminat in 2008, universitatea nu avea o problema sa le emita diploma de licenta in specializarea Limba si literatura romana, specializare unica. Specializarea unica era prevazuta in documentul normativ al anului in care acestia au sustinut admiterea. Chiar daca in 2006 ministerul a revenit la dubla specializare", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a explicat ca prin HG 88/2005 s-a desfiintat dubla specializare, ramanand doar specializarile monodisciplinare.

"Am vorbit cu rectorul universitatii iesene, Vasile Isan, dupa ce am citit cu atentie Hotararea de Guvern si maine ii voi trimite un document ca sa fie sigur ca nu spun ce nu se poate face", a spus ministrul Educatiei.

Aceasta a subliniat ca absolventii nu pot fi obligati sa faca a doua specializare.

"Ei sunt licentiati cu o singura specializare. Daca vor, acestia mai pot face o specializare, dar nu ii pui sa mai repete un an. Le construiesti un modul separat, e o problema a universitatii, care, in baza autonomiei pe care o detine, poate construi o cale prin care absolventii mai pot obtine o alta specializare", a explicat Andronescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă: Ce intenționează Uniunea Europeană!

Thursday, 17 October 2024

Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezba...

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare!

Thursday, 17 October 2024

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunit...