Ti-ai facut singur reabilitarea termica a casei? Statul ti-ar putea da banii inapoi

Ti-ai facut singur reabilitarea termica a casei? Statul ti-ar putea da banii inapoi
In cazul in care reabilitarea casei a fost facuta din bani proprii, statul ar putea sa iti returneze suma alocata, conform unui proiect de lege dezbatut in prezent la Senat.

Proiectul de lege vizeaza modificarea Ordonantei de Urgenta nr.18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si a fost depus la Parlament de un numar de 39 de senatori si deputati.

Potrivit proiectului, "proprietarii care au efectuat lucrari din fonduri proprii vor primi banii inapoi de la bugetul de stat sau din alte surse legal costituite, pentru a beneficia de aceleasi drepturi ca si proprietarii care efectueaza in prezent aceste lucrari".

Insa, legea se va putea aplica doar persoanelor care locuiesc la bloc, avand in vedere ca programul de reabilitare termica se adreseaza asociatiilor de proprietari care doresc sa creasca performanta energetica a blocurilor de locuinte.

Majoritatea blocurilor de locuinte din Romania, construite dupa proiecte elaborate in perioada1950 – 1990, prezinta un nivel scazut de izolare termica, iar aceasta se traduce in facturi mari pentru incalzire.

Potrivit datelor statistice, reabilitarea termica a blocurilor ar reduce costurile de intretinere cu aproximativ 40%. In plus, daca locuinta este reabilitata din punct de vedere termic conduce la disparitia igrasiei din interior, dar presupune si refacerea fatadei blocului.

Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte presupune:
• izolarea termica a peretilor exteriori;
• inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de
locuinte, cu tamplarie performanta energetic;
• termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei;
• izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter;
• lucrari de demontare a instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica;
• lucrari de refacere a finisajelor anvelopei;

In functie de rezultatele expertizei tehnice si auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrari se mai pot adauga :
• lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie;
• lucrari de interventie la instalatia de distributie a agentului termic pentru incalzire aferenta partilor comune ale blocului de locuinte.

Executia lucrarilor de interventie se finanteaza astfel:

Asociatia de proprietari plateste 20% din costul total al executarii lucrarilor de interventie. Procentul de 20% din totalul lucrarilor de executie se imparte intre toti proprietarii, fiecaruia revenindu-i o cota parte in functie de cota parte indiviza ce revine fiecarui proprietar.

In cazul in care unul sau mai multi proprietari din cadrul asociatiei de proprietari nu isi pot achita partea ce le revine, primaria locala poate prelua partial sau integral costurile si poate decide modul in care se vor recupera acestea.

Restul de 80% din costul total al executarii lucrarilor de interventie este asigurat de la bugetul de stat si cel local:

• 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termica.
• 30% de la bugetul local, in limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termica. (avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
163

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
171

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
251

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...