Terapii naturiste cu flori galbene

Florile galbene care picteaza cu lumina rupta parca din soare pajistile pe unde cresc, sunt nu numai frumoase si delicate, ci au si virtuti terapeutice dintre cele mai variate care adesea egaleaza sau chiar intrec medicamentele de sinteza, dar nu dau dependenta, nu au reactii adverse si sunt ieftine, la indemana tuturor.

Sunatoarea este unul dintre cele mai puternice antidepresive naturale. In tratarea depresiei usoare, o stare de proasta dispozitie si de nefericire, sunatoarea este extrem de eficienta. Se recomanda cate doua-trei cani de ceai pe parcursul zilei. In cazul tulburarilor emotionale mai puternice se poate lua si pulbere de sunatoare, cate o lingurita rasa la fiecare patru ore din zi.

Persoanele care adorm greu si au un somn zbuciumat, obositor, sa bea seara un ceai de sunatoare, indulcit cu un varf de lingurita de miere de albine, la care se adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie.

Sulfina, cu utilizari atat interne, cat si externe, se recomanda ca sedativ general si somnifer in boli neuropsihice, in afectiuni hepatobiliare si in calmarea durerilor abdominale. Rezultate notabile s-au constatat si in bronsite, afectiuni renale, hipertensiune arteriala, afectiuni vasculare cu efect de vasodilatatie, refacerea functionarii aparatului locomotor.

Pentru alinarea durerilor reumatice si gutoase, retragerea umflaturilor si contuziilor, spalarea ranilor purulente, ulceratii, hemoroizi, varice si tromboflebite se recomanda comprese fierbinti cu infuzie concentrate de sulfina pe locurile dureroase.

Galbenelele, numite si flori ale ploilor, infloresc din mai pana in septembrie si cresc peste tot, pe terenuri necultivate, pe marginea cailor ferate, a drumurilor si pe langa garduri, din zona de ses si pana sus, la munte.

Preparatele din galbenele, folosite atat intern, cat si extern, se pot pregati si acasa mai ales de catre persoanele care au in gradina aceste flori. Doar asa stii sigur ca beneficiezi, cu adevarat, de proprietatile terapeutice ale acestor flori atat de darnice.

Pentru uz intern, preparatele din flori de galbenele se recomanda in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Ciubotica cucului are proprietati diuretice, depurative, expectorante si fluidificante, sudorifice, vitaminizante, tonic-cardiace si antireumatice. Planta este calmanta si antiseptica. Se recomanda in tratarea afectiunilor cardiace, dar si in boli genitale, reumatism, rinite, afectiuni ale sistemului nervos.

Intern, planta se administreaza sub forma de ceai, infuzie din frunze si flori, decoct, din radacina bine maruntita, si praf din frunze bine uscate si maruntite, vin si sirop. Extern, se foloseste sub forma de cataplasme calde, care se aplica pe locurile dureroase, ciubotica cucului avand actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.

Sa avem sanatate!

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere. Ce venituri și datorii are șeful statului!

astăzi, 18:28

Președintele României, Nicușor Dan, și-a publicat declarația de avere pe site-ul Administrației Prezidențiale și a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, detalii privind f...

Scrisoare comună PSD-AUR de protest împotriva "măsurilor de austeritate din educație" luate de Bolojan

astăzi, 18:04

PSD și AUR au semnat o scrisoare către premierul Ilie Bolojan, în care îi cer demararea de urgență a unor consultări serioase cu toți actorii implicați în educație și am&aci...

Tinerii de excepție ai Botoșaniului: Flavia a fost admisă la două facultăți de Medicină!

astăzi, 17:33

Agheorghițoae Flavia-Ilary, absolventă a prestigiosului Liceu „Regina Maria” din Dorohoi, este un exemplu de excelență academică și determinare, demonstrând că pasiunea, munca...