Tehnicianul veterinar din Nichiteni a contactat antraxul de la o alta bovina decat cea sacrificata saptamana trecuta!

Tehnicianul veterinar din Nichiteni a contactat antraxul de la o alta bovina decat cea sacrificata saptamana trecuta!
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani a identificat circumstanţele apariţiei celui de-al doilea caz de antrax la om.

Tehnicianul veterinar fără ocupaţie, în vârstă de 51 de ani, a contactat boala de la o altă bovină care a fost găsită moartă în data de 6 septembrie 2009 şi despre care proprietarul şi celelalte persoane participante la îngroparea cadavrului nu au informat autorităţile abilitate.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoana suspectă de îmbolnăvire cu antrax, internată în data de 14 septembrie 2009, a efectuat tratament medical (injectabil) la această bovină. Locaţia unde a fost îngropat cadavrul este la circa 500 m de locul unde a fost sacrificată cealaltă bovină, în data de 8.09.2009.

Reprezentanţii instituţiilor de la nivel judeţean cu atribuţii în gestionarea cazului de îmbolnăvire cu antrax în localitatea Nichiteni au oferit şi astăzi, 16 septembrie, sprijin autorităţilor locale pentru a putea impune măsurile de carantină şi profilaxie.

Medicii umani au examinat clinic patru persoane care au incidenţă cu al doilea caz de îmbolnăvire cu antrax. În urma examinărilor nu s-au identificat simptome care să ridice suspiciunea de îmbolnăvire cu antrax. Concomitent au desfăşurat şi activităţi de supraveghere şi monitorizare a tuturor persoanelor de pe raza localităţii Nichiteni.

O echipă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) a efectuat controlul medical la 386 bovine, 111 porcine, 30 cabaline, 38 ovine şi 6 caprine, neexistând suspiciuni de îmbolnăvire cu antrax. Efectivele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie au verificat dacă sunt respectate restricţiile de păşunat şi cele privind circulaţia animalelor (vânzarea, cumpărarea, tranzitul şi sacrificarea) precum şi a modului cum este distrus laptele provenit de la animalele din localitate. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani a asigurat şi transport de 9 tone de apă pentru animalele aflate în stabulaţie în localitatea Nichiteni.

Apa a fost distrubuită cu ajutorul membrilor serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comună.

S-a dispus totodată menţinerea măsurilor de interdicţie privind păşunatul, cetăţenii fiind obligaţi să-şi ţină animalele în ferme sau gospodării şi să nu le scoată la păşunat.

De asemenea sunt sfătuiţi să nu consume lapte, ci să-l sterilizeze prin fierbere şi să-l arunce.

Reamintim că în satul Nichiteni, comuna Coţuşca, s-au înregistrat două cazuri de îmbolnăvire de antrax la om, după ce săptămâna trecută a fost depistată boala la o bovina sacrificată.

Măsurile de supraveghere, restricţii şi monitorizarea medicală se aplică până la data de 28 septembrie 2009, inclusiv.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) S.C. CASTILIO S.R.L. angajează ÎNGRIJITOR CLĂDIRI!

astăzi, 10:49
9

Se caută o persoană harnica, onestă, corectă, disciplinată.Se oferă pachet salarial motivant, bonuri de masă, program flexibil.CV-urile se depun la adresa de email: resurseumane@castili...

Bărbat reținut după ce a agresat un consătean

astăzi, 10:39
26

Polițiștii din cadrul Secției de poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 53 de ani, din comuna Durnești, bănuit de comi...

Se înființează registrul electronic al autovehiculelor. Vânzarea unei mașini se va face doar cu certificat RAR Auto-Pass

astăzi, 10:33
19

Din toamna anului 2024, vânzarea unei mașini în România, înmatriculată sau nu, se va face doar alături de un certificat RAR Auto-Pass, care va oferi informații clare despre...