Te doare mana sau iti amorteste? - Vezi ce ascunde

Nu-ti da mana sa ignori amortelile, umflaturile sau furnicaturile la nivelul articulatiilor, chiar si atunci cand faci activitati de rutina. Paza buna trece primejdia rea!

Mainile ne confera flexibilitatea si mobilitatea necesare desfasurarii sarcinilor diurne. Un mecanism perfect, constituit din 19 oase si zeci de muschi, "echipat" sa execute rasuciri, extensii, flexari, cu rapiditate si precizie. Doar ca, amenintat de anumiti factori de risc, mecanismul nostru ar putea da rateuri grave. Iata cand e cazul sa-ti programezi fara a mai zabovi un consult medical.

Ti-au aparut noduli plini cu lichid

De la adolescentii de 15 ani la adultii de 40, oricare dintre aceste categorii de varsta este predispusa aparitiei pe nepusa masa a nodulilor cu lichid, formatiuni rotunde, necanceroase, cu consistenta gelatinoasa, care au tendinta de a se forma la incheieturile mainilor si ale picioarelor.  

Daca devin dureroase, e indicat sa mergi la medic sa ti le inlature, printr-o operatie usoara, in cursul careia, dupa aplicarea anesteziei locale, lichidul din nodul este extras cu un ac fin.  

Degetele se indoaie involuntar in palma

Tesutul de sub inelar ori degetul mic ti s-a ingrosat si contractat, fortand degetul sa se indoaie in palma inexplicabil?  

E foarte probabil sa suferi de contractura Dupuytren, o afectiune destul de comuna a degetelor, mai des intalnita in randul barbatilor decat al femeilor. Implicatiile bolii sunt ample, caci pot reduce la limita mobilitatea degetului ori a intregii maini.  

In acest caz, interventia chirurgicala este necesara pentru ca degetul sa redevina functional. Iar prin fizio-kinetoterapie, poti evita reaparitia contracturii.  

Articulatiile s-au inrosit si ai senzatia de arsura  

Anumite virusuri (precum cel al rubeolei ori parovirusul B19) pot provoca umflaturi subite ale incheieturii degetelor. La fel de bine, simptomele de mai sus, accentuate la un singur deget, pot fi semne ale gutei ori ale unei infectii bacteriene serioase.   Daca apar la mai multe degete, indica instalarea artritei reumatoide, care, in timp, poate duce la permanenta lezare a articulatiilor. Mergi la medic de indata!  

Mana iti amorteste pentru mult timp  

Amortelile apar, de regula, ca urmare a unor disfunctii ale nervilor care-ti controleaza mana. Ce indica ele?   De la o blocare a incheieturii, a umarului sau a gatului, la infarct sau afectiuni neurologice induse de diabet.  

Cand aceste amorteli sunt mai sonore la degetul mare si aratator, extinzandu-se la nivelul palmei si al antebratului si agravandu-se noaptea, ai putea suferi de sindromul tunelului carpian – o mica interventie chirurgicala este adesea necesara pentru a "debloca" nervul.  

Ai tremuraturi inexplicabile  

Daca mainile iti tremura fara motiv, senzatia reducandu-se dupa consumul de alcool, ai putea avea tremor esential. Putand fi ereditar, tremorul incepe la orice varsta, dar se accentueaza dupa 40 de ani. Pentru a-l atenua, medicul poate prescrie betablocante.  

Atentie, insa: maini tremurande si moi se intalnesc si in cazul unei tiroide hiperactive ori in boala Parkinson. Diagnosticul poate fi stabilit clar in urma unor investigatii si analize medicale.  
Nu te ingrijora daca...  

1. Iti trosnesc degetele – dar nu face asta in mod deliberat, caci poti afecta articulatiile!  

2. Ai crampa scriitorului, o durere surda in mana dupa ce ai scris prea mult. Odihneste-te si senzatia va disparea!  

3. Resimti o amorteala a mainilor dimineata. Daca dureaza insa mai mult de 15 minute, ar putea fi semnal al afectarii articulatiilor.  

4. Ai mainile reci. De regula, sunt o dovada a faptului ca organismul tau lucreaza sa-si regleze temperatura, chiar si primavara sau la inceput de vara. Mergi insa la doctor daca mainile ti se albesc si devin dureroase!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...