Taximetriștii din Botoșani acuză firmele de ridesharing de concurență neloială și fraude financiare (video)

Favorizarea legislativă a transportului alternativ împinge afacerile taximetriștilor spre colaps, semnalează patronatele din industrie.

Taximetriștii din Botoșani solicită reglementări mai stricte în privința transportului alternativ, reclamând condiții de concurență inegale. Aceștia au anunțat că vor înainta Instituției Prefectului un memoriu prin care vor denunța o serie de practici ilegale în domeniul serviciilor de ridesharing.

Președintele Camerei Taximetriștilor, Iulian Bauer, atrage atenția asupra inechităților generate pe piață de aplicarea unor reguli diferite pentru două activități similare. El subliniază că firmele de taximetrie sunt supuse unor condiții riguroase, având statut de furnizori de servicii publice, în timp ce companiile de transport alternativ beneficiază de cadru legal permisiv.

„Noi considerăm că acest transport alternativ este creat absolut artificial. Nici nu se poate numi alternativ, că alternativ înseamnă cu orice mijloc de transport, mai puțin taxiul. Ei fac o taximetrie mascată. Practică aceeași activitate, cu același obiect al muncii cu un client potențial al nostru, dar în alte condiții. În baza unei ordonanțe care a fost făcută rapid pentru ei, au apărut pe piață în condiții cât se poate de ușoare. Serviciul de taximetrie este reglementat și înregimentat de o lege specială care stipulează clar cum poți să-ți vinzi serviciile pe piața locală, cu niște autorizații. Pe când transportul ieftin vine cu condiții ușoare, e ușor de întreținut, practică tarife dinamice. Această diferență ne duce în colaps pe noi. Dacă nu putem să abrogăm legea care autorizează aceste mijloace, măcar să practice acest serviciu în condițiile în care îl practicăm și noi”, a spus acesta în cadrul unei întâlniri cu prefectul județului Botoșani.

Iulian Bauer a vorbit despre modul în care favorizarea legislativă a transportului alternativ afectează afacerile taximetriștilor.

„Noi suntem expuși la un efort financiar deosebit de mare, de la întreținerea mașinii până la plata taxelor și impozitelor. Pentru noi dorim să avem protejate investițiile de peste zi, să ne lase să ne facem activitatea, pentru că impactul social este foarte mare. Avem familie, copii, case, datorii, leasing-uri pe mașini, pentru că din cinci în cinci ani suntem obligați să înnoim mașinile mai vechi de 15 ani. Dacă nu sunt desființați, măcar să vină la aceeași masă cu noi, să putem să vindem serviciile în condiții de egalitate, iar clientul este liber să aleagă”, a mai arătat Iulian Bauer.

Taximetriștii avertizează asupra potențialului de fraudă din sectorul serviciilor de ridesharing. Aceștia promit să semnaleze autorităților neregulile descoperite, în încercarea de a impulsiona luarea unor măsuri.

„Conform unei rezoluții a Curții Europene de Justiție, transportul alternativ este o formă de taximetrie. Este o formă de transport public care trebuie să se subordoneze legilor naționale și europene. Sunt două activități identice reglementate de două legi diferite. Noi avem niște condiții mult mai draconice, în timp ce ei vin cu niște situații în care pot face foarte ușor, după cum deja a început să se vadă atât la nivel național cât și la nivel european, de fraude foarte mari. Nu cred că s-a auzit ca firmă din Iași să se ajungă cu fraude de 600.000 de euro. Sau fraudă de 850 de milioane de euro în Olanda. Eu am lucrat pentru o scurtă perioadă de timp ca manager de flotă la Bolt și am învățat că acolo ori faci prostii, ori te retragi. Pentru că sunt multe situații în care trebuie să faci multe compromisuri. Am depistat nereguli, le-am pregătit să le depunem în următorul memoriu. Vom pune cu punct și virgulă anumite situații pe care vrem să le aducem în atenția autorităților”, a spus un alt reprezentant al taximetriștilor.

În municipiul au fost emise 480 de autorizații de taxi. Conform unor date neoficiale, numărul mașinilor care prestează servicii de ridesharing este de aproximativ 200.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta