Tatăl lui Cris, băiatul bătut în zona Centrului Vechi, confruntare față în față cu șeful IPJ Botoșani. „Copilul meu a fost tratat ca un golan care a avut o altercație cu alți golani” (foto, video)

Membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani și-au dat întâlnire, luni la amiază, pentru a dezbate mai multe teme cu privire la ordinea și siguranța de pe străzile din municipiul Botoșani.

La această ședință au participat mai mulți invitați, cetățeni ai municipiului reședință de județ, inclusiv Cristian Alexuc, tatăl lui Cris, băiatul bătut crunt în zona Centrului Vechi în noaptea de 30 spre 31 august.

Tatăl lui Crist a solicitat, în repetate rânduri, demisia șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, cms. Tudor Costîn, care a făcut o declarație „rușinoasă” în cadrul unei ședințe de lucru: „Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora 1 noaptea, nu dormea la ora 1 noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost. Concluzia este, așa cum a fost și în primăvară o situație cu un grup din ăsta de zurbagii ..."

Prima confruntare față în față cu șeful IPJ Botoșani

În prima zi de școală, tatăl lui Cris a avut prima confruntare față în față cu cms. Tudor Costîn, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani. Trebuie să menționăm că la finalul săptămânii trecute a expirat mandatul șefului IPJ Botoșani, însă a fost împuternicit să ocupe, interimar, în continuare această funcție până când cineva va promova concursul organizat de la nivel central.

Sunt tatăl copilului care a fost umilit, bătut și desfigurat în Centrul Vechi. Nu pot să mă consider în momentul de față un reprezentant al opiniei publice, dar mă pot considera o voce a unor victime nedreptățite de sistem, care au avut curajul să împărtășească cu mine tot ceea ce au pățit”, a declarat Cristian Alexuc, tatăl lui Cris și antreprenor în Botoșani.

Tatăl lui Cris a pregătit mai multe întrebări pe care să i le adreseze șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani atât în urma a ceea ce s-a întâmplat cu fiul său, cât și după poveștile pe care oameni simpli i le-au relatat.

Domnule comisar șef, sunteți la curent cu faptul că cetățenii evită să depună plângeri, deoarece agresorii sau infractorii află imediat identitatea reclamantului?”Cristian Alexuc

Prin această întrebare, tatăl lui Cris expune o problemă serioasă: faptul că persoanele care reclamă o infracțiune pot deveni din nou victime în fața agresorilor, de exemplu. Astfel, Cristian Alexuc îi solicită inspectorului-șef al IPJ Botoșani să găsească o soluție ca echipele din teren fie să nu mai solicite identitatea persoanelor care reclamă sau să nu o mai divulge infractorilor.

Și asta pentru că infractorii pot băga spaima în oameni, după ce s-au trezit cu Poliția la ușă.

La acestea, cms. Tudor Costîn a declarat că, într-un an de zile de când ocupă acest post, nu a primit astfel de informații.

Personal, într-un an de zile, nu mi-au parvenit aceste informații și cu ocazia oricăror activități de audiență înscrise în programul unității și din discuțiile pe care le-am purtat cu foarte multe persoane nu mi-au adus la cunoștință niciodată astfel de incidente. Dar dacă există, punctual, vă rog să mi aduceți la cunoștință și mă ocup personal de acest aspect”, a declarat cms. Tudor Costîn, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.

„Efectiv au fost părăsiți acolo”

O altă nelămurire pe care tatăl lui Cris o are face referire la faptul că victimele, dar și martorii nu beneficiază de protecție după săvârșirea agresiunii. Aici a dat drept exemplu cazul fiului său.

Aici vreau să exemplific cu întâmplarea fiului meu. După ce au fost lăsați la spital el și prietenul lui de 16 ani efectiv au fost părăsiți acolo. Martorul de 16 ani a solicitat echipajului să fie dus, totul se întâmpla pe la ora 2, 3 dimineața, să fie dus acasă pentru că îi este frică. Echipajul a spus că «mergi pe jos, nu este nicio problemă, nu o să pățești nimic». Nu mi se pare corect”, a declarat Cristian Alexuc.

La această sesizare, șeful IPJ Botoșani a avut doar de zis că va analiza cu mare atenție acest aspect.

„Este foarte, foarte greu să ascunzi o faptă penală”

 Tatăl lui Cris a ținut să îl întrebe pe inspectorul-șef al IPJ Botoșani dacă știe că subalternii săi ar descuraja victimele și martorii adresându-le întrebări de genul „Știți cine v-a agresat?”, „Aveți martori?”, etc.

La acestea, cms. Tudor Costîn a precizat că nu cunoaște astfel de cazuri, însă există o cale ierarhică prin care cetățenii pot face plângeri și împotriva polițiștilor. Adică, oamenii legii care ajung la locul faptei sunt obligați prin cele să obțină toate informațiile necesare derulării cercetărilor și tragerii la răspundere a făptuitorilor.

Orice persoană este obligată de Codul Penal și Codul de Procedură Penală să dea declarație dacă are cunoștință de un eveniment în genul contravenție sau infracțiune. Nu este la latitudinea persoanei respective. Dacă este identificată în zonă ca martor este obligată să dea declarație de martor. Dar polițiștii sunt obligați prin lege să obțină toate datele necesare, absolut toate datele. Am 24 de ani în poliție și am și eu cunoștință în trecut de astfel de evenimente, dar gândiți-vă că la un eveniment 112 în care dispeceratul și ofițerul de serviciu știu despre eveniment, iar a doua zi toate evenimentele sunt prezentate șefilor ierarhici pentru a pune rezoluție pe evenimentele respective. Cum credeți că un polițist ar putea trece cu vederea o infracțiune?

Cu părere de rău, în ziua de astăzi este foarte, foarte greu să ascunzi o faptă penală”, a completat comisar de poliție Costîn Tudor.

O altă nemulțumire pe care tatăl lui Cris a expus-o face referire la faptele pentru care se derulează cercetări. Adică, în prezent, se derulează verificări pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe, deși, spune Cristian Alexuc, faptele comise sunt mai multe: tâlhărie, tulburarea liniștii și ordinii publice, lovire și alte violențe (infracțiune cercetată în prezent).

Aș vrea să vă întreb dacă sunteți la curent cu faptul că faptele sunt minimalizate în detrimentul victimelor pentru a îmbunătăți statisticile legate de criminalitatea mai puțin gravă? În speță, fapta în care a fost implicat fiul meu de la loviri, tâlhărie, tulburarea ordinii și liniștii publice s-a minimalizat doar la loviri și alte violențe”, a precizat Cristian Alexuc.

Mai mult decât atât, omul de afaceri reproșează forțelor de ordine faptul că nu l-au băgat în seamă decât după ce a anunțat că a solicitat sprijinul unui avocat.

A fost părăsit la spital și s-a mai luat legătura cu el abia după ce am sunat eu pe numărul de pe care l-a sunat un coleg de-al dumneavoastră, am insistat și am anunțat că voi lua avocat pentru a ști ce se întâmplă, iar colegul dumneavoastră a fost foarte mirat că de ce avocat. A fost lovit, a fost desfigurat, iar ulterior am aflat că este necesară intervenția urgentă la nas, era în pericol”, a completat Alexuc.

Astfel, cms. Tudor Costîn precizează că trebuie obținute dovezi pentru a putea proba o infracțiune săvârșită, cum ar fi cea de tâlhărie. În plus, o parte dintre adolescenții care l-au agresat pe Cris urmează să fie trași la răspundere pentru faptele sale.

Știu la ce faceți referire, dar acel inel a fost identificat. Sunt niște activități în progres, care acum se întâmplă. Au fost evaluați pentru discernământ și urmează să se ia niște măsuri față de cel puțin trei dintre agresori. Este foarte, foarte dificil să ascunzi o faptă în ideea de a obține o reducere a pedepsei sau un alt demers în favoarea infractorului”, a declarat cms. Tudor Costîn.

Nemulțumiri și față de sistemul medical botoșănean

Cristian Alexuc transmite nemulțumiri și față de sistemul de sănătate botoșănean, în speță față de urgențe.

Cu tristețe și cu reținere vreau să subliniez faptul că al meu copil a fost tratat ca un golan care a avut o altercație cu alți golani. Voi avea și câteva lucruri de spus și despre sistemul nostru de la urgențe. De la spital a fost trimis acasă și abia după intervenția noastră și după ce a fost verificat de niște medici s-a recurs la internarea de urgență și operarea de urgență, dar nu este momentul să discutăm aceste lucruri”, a completat Alexuc.

De asemenea, antreprenorul botoșănean îl întreabă pe inspectorul-șef al IPJ Botoșani dacă el consideră că Poliția și-a făcut datoria în municipiul Botoșani având în vedere găștile formate și cele petrecute.

Consider că Poliția Municipiului Botoșani face tot posibilul să își facă datoria, cu toate greutățile fiecăruia dintre noi”, a fost răspunsul dat de cms. Tudor Costîn.

„Vă solicit demisia”

După aproximativ două ore de dezbateri în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ, Cristian Alexuc a anunțat că își menține decizia prin care solicită demisia inspectorului-șef al IPJ Botoșani, cms. Tudor Costîn.

Cristian Alexuc nu consideră că nu și-a făcut datoria în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Mi se pare că vă hazardați cu asemenea declarații. Consider că pe paliere în cadrul organizației pe care o conduceți sunt grave lacune. Cam toată lumea face ce vrea, nu comunică nimeni, dvs nu aveți informații stricte din teren. Vreau să vă mai subliniez faptul că echipajele pe care le aveți la ordine publică dau mai multe amenzi de circulație decât pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, le place să umilească șoferii, să aibă de-a face cu persoane care iau poziția ghiocelului în fața lor. În loc să își facă datoria stau ascunși în spatele mașinilor, ascunși prin tufișuri. Nu își fac datoria. Nu v-am cunoscut până acum, nu vă știu nici istoria, nici istoricul, nu am nimic cu dumneavoastră, dar consider că în calitate de șef al poliției botoșani nu v-ați făcut datoria și nu cred că sunteți în posibilitate să o faceți. Pe această cale, în continuare, vă solicit demisia, chiar dacă ați fost numit interimar în continuare, chiar dacă v-ați înscris la concurs, credeți-mă că Botoșaniul nu vă vrea”, a conchis Cristian Alexuc.




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...