Tarife de referință la reparațiile auto pentru service-uri, după decontarea directă a daunelor RCA

Tarife de referință la reparațiile auto pentru service-uri, după decontarea directă a daunelor RCA

Prețurile la reparațiile auto din service-uri se vor calcula pe baza unor tarife de referință. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roşu, care a precizat că tarifele vor fi calculate de către o societate imparțială, cu expertiză în zona financiară.

Inițiativa vine în contextul în care statul va introduce decontarea directă a daunelor RCA, care este așteptată să majoreze prețurile asigurărilor auto.

Consiliul Concurenţei propune stabilirea unui tarif de referinţă la ora de manoperă pentru reparaţiile auto, în condiţiile în care obligativitatea decontării directe între companiile de asigurări creează premisele ca preţurile să crească.

„Nimeni nu stabileşte tariful de referinţă. Tariful de referinţă se calculează. Tariful de referinţă este rezultatul unor calcule care au la bază datele reale din piaţă şi pentru ca aceste date să fie corect colectate se va împuternici RAR (Registrul Auto Român) să facă aceste colectări de date din piaţă, ei având obligativitatea supravegherii dintr-un anumit punct de vedere a tot ce înseamnă altceva decât zona asigurărilor – şi aici ne referim în special la unităţile reparatoare din toate zonele ţării. Ei vor avea obligaţia publicării unei liste cu service-urile autorizate de către RAR şi această informaţie va fi obligatoriu preluată atât de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) cât şi de societăţile de asigurare şi îşi vor pune pe site-urile proprii aceste informaţii colectate şi publicate de către RAR”, a menţionat Cristian Roşu, la Conferinţa anuală a BAAR „Asigurările auto – înapoi în viitor”.

 

Spune-ne opinia ta