Micii producatori vor putea, de la 1 ianuarie 2009, sa vanda direct produsele alimentare de origine animala precum carne, peste, oua si lapte in piete, targuri sau expozitii, la nivel national, doar daca se vor inregistra la autoritatea sanitara veterinara.
Ordinul 301 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) privind inregistrarea activitatilor de vanzare directa a produselor alimentare de origine animala trebuia sa intre in vigoare, initial, la 1 ianuarie 2007, insa micii producatori au primit mai multe derogari pentru a putea sa isi inregistreze activitatea si sa respecte normele sanitar-veterinare.
Potrivit noului proiect de ordin, care va abroga vechiul act normativ odata ce va intra in vigoare, inregistrarea micilor producatori este obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2009.
"Am pus pe site-ul institutiei ultimele modificari ale ordinului, iar saptamana viitorare vom avea discutii cu patronatele din industria alimentara asupra proiectului, pentru a putea sa il trimitem apoi spre aprobare", a declarat vineri, agentiei MEDIAFAX, presedintele ANSVSA, Radu Roatis.
Potrivit lui Roatis, intrarea in vigoare a noului ordin a fost amanata mai mult timp, pentru a permite infiintarea directiei de produse traditionale si ecologice si a avea acest tip de produse in evidenta institutiei. Proiectul prevede vanzarea directa a produselor primare de origine animala la targuri, piete, expozitii, sarbatori religioase sau alte evenimente publice, in anumite cantitati stabilite in functie de tipul alimentelor.
Astfel, taranii pot vinde lapte crud, conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Roatis a spus ca exista mici producatori care au incheiat deja procedurile necesare pentru a putea face vanzare directa.
"Avem deja, numai in judetul Brasov, sase-sapte stane de oi care au facut procedurile ce tin de sanatate si trasabilitate si care s-au inregistrat", a mai spus Roatis.
Micilor producatori li se va interzice vanzarea directa daca autoritatea veterinara constata neindeplinirea conditiilor sanitar veterinare, in urma a doua controale consecutive sau in urma sesizarii consumatorului, pana la remedierea deficientelor.
Taranii isi vor putea vinde produsele doar cu acordul Autoritatii Sanitar-Veterinare!
Stiri Botosani Saturday, 6 December 2008 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Apelul botoșăneanului care scrie cu nasul către politicieni: ”Cu ce mă ajută acest vot, pentru că durerea mea este ACUM!”
astăzi, 09:20
"De mic am vrut să fiu util. Îmi amintesc că atunci când mama alegea orez, eu încercam cu nasul să scot neghina. Apoi, când a apărut telefonia mobilă, am avut un tele...
Aplicația Raiffeisen a picat: „Depunem toate eforturile pentru a remedia problema”!
astăzi, 09:02
Clienții Raiffeisen nu au putut beneficia de serviciile băncii, miercuri seara, din cauza unei defecțiuni. Aplicația a picat în România, iar tranzacțiile cu cardul nu au putu...
Salariu minim de 4.000 lei pentru ciobani și îngrijitorii de vaci!
astăzi, 08:30
Ciobanii angajați pentru îngrijirea animalelor vor beneficia de un salariu minim de 4.000 de lei/lună, dacă o inițiativă legislativă depusă la Senat va deveni lege. Salariul minim ar urma...