Taranii isi vor putea vinde produsele doar cu acordul Autoritatii Sanitar-Veterinare!

Micii producatori vor putea, de la 1 ianuarie 2009, sa vanda direct produsele alimentare de origine animala precum carne, peste, oua si lapte in piete, targuri sau expozitii, la nivel national, doar daca se vor inregistra la autoritatea sanitara veterinara.

Ordinul 301 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) privind inregistrarea activitatilor de vanzare directa a produselor alimentare de origine animala trebuia sa intre in vigoare, initial, la 1 ianuarie 2007, insa micii producatori au primit mai multe derogari pentru a putea sa isi inregistreze activitatea si sa respecte normele sanitar-veterinare.

Potrivit noului proiect de ordin, care va abroga vechiul act normativ odata ce va intra in vigoare, inregistrarea micilor producatori este obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2009.

"Am pus pe site-ul institutiei ultimele modificari ale ordinului, iar saptamana viitorare vom avea discutii cu patronatele din industria alimentara asupra proiectului, pentru a putea sa il trimitem apoi spre aprobare", a declarat vineri, agentiei MEDIAFAX, presedintele ANSVSA, Radu Roatis.

Potrivit lui Roatis, intrarea in vigoare a noului ordin a fost amanata mai mult timp, pentru a permite infiintarea directiei de produse traditionale si ecologice si a avea acest tip de produse in evidenta institutiei. Proiectul prevede vanzarea directa a produselor primare de origine animala la targuri, piete, expozitii, sarbatori religioase sau alte evenimente publice, in anumite cantitati stabilite in functie de tipul alimentelor.

Astfel, taranii pot vinde lapte crud, conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Roatis a spus ca exista mici producatori care au incheiat deja procedurile necesare pentru a putea face vanzare directa.

"Avem deja, numai in judetul Brasov, sase-sapte stane de oi care au facut procedurile ce tin de sanatate si trasabilitate si care s-au inregistrat", a mai spus Roatis.

Micilor producatori li se va interzice vanzarea directa daca autoritatea veterinara constata neindeplinirea conditiilor sanitar veterinare, in urma a doua controale consecutive sau in urma sesizarii consumatorului, pana la remedierea deficientelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru botoșănence care încercau să vândă parfumuri, lăsate fără marfă!

astăzi, 15:00

Polițiștii de la Gura Humorului, care acționau miercuri în cadrul acțiunii ”Blocada”, au luat urma, în centrul orașului, unor femei care nu erau din zonă și despre care ...

Marius Budăi: „Am votat candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani” (Video)

astăzi, 14:56

„Am votat pentru candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român prin majorările de venituri pentru toate categoriile sociale și profesionale și prin protejarea persoane...

Alegeri fără incidente grave la Botoșani până la această oră! (foto)

astăzi, 14:38

De la începutul procesului de votare au fost sesizate 11 posibile incidente electorale: 7 sunt confirmate, 2 sunt în curs de verificare și 2 nu s-au confirmat. Astfel, șapte persoane ...