Ţara unde economia națională se măsoară în fericire! Există chiar un MINISTER AL FERICIRII

Ţara unde economia națională se măsoară în fericire! Există chiar un MINISTER AL FERICIRII
Termenul: Fericire Națională Brută (GNH), este un concept apărut în 1972 și inventat de către cel de-al patrulea rege al Bhutanului, Regele Dragon, Jigme Singye Wangchuck (cel mai tânăr rege din lume). Această "invenție" reprezintă un angajament de a construi o economie care deservește cultura țării bazându-se pe valori spirituale budiste, în loc de dezvoltare materială, bazată pe produsul intern brut. Venitul Național Brut al țării (GNH) se măsoară în fericire și nu în bani!

Conceptul a inspirat o mișcare modernă, o posibilă rețetă de fericire in politică. Prin contribuția mai multor oameni de știință, economiști și politicieni din vest și din est, conceptul a evoluat într-un model de dezvoltare socio-economică. În luna iulie 2011 propunerea a trecut de Organizația Națiunilor Unite cu Rezoluția 65/309, cu titlul "Fericirea: Către o abordare holistică de dezvoltare", care a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală, și din acea lună "fericirea" este introdusă pe ordinea de zi a dezvoltării globale.

Cei patru piloni ai filozofiei GNH sunt:

Dezvoltarea durabilă
Conservarea și promovarea valorilor culturale
Conservarea mediului natural
Stabilirea unei bune guvernări


Politica GNH servește acum ca o viziune unificatoare pentru procesul de planificare de cinci ani din Bhutan și toate documentele de planificare derivate care ghidează planurile economice și de dezvoltare a țării. Politicile propuse în Bhutan trebuie să treacă o rezoluție GNH, bazată pe o declarație de impact.

Neoficial, în Bhutan există și un Minister al Fericirii, care devine tot mai popular, țara putând în curând adopta noua instuție ca una dintre cele legale.

Într-o lume cutremurată de puterea banului, bhutanezii consideră că țara lor este mult mai bogată și trăiește într-o adevarată bunăstare spirituală datorită credinței lor în fericire! Multe dintre zicalele bhutaneze invită la meditație și apoi la rezoluție: "Viața este o călătorie. Du-o la bun sfârșit", sau "Lasă natura să te ghideze în viață".

În ciuda economiei sale mici, Bhutan-ul oferă educație universală și asistență medicală gratuită. Prim ministrul Tshering Tobgay spune că țara sa oferă investitorilor "stabilitate politică, o populație tânără bine educată și sănătoasă, o multime de materii prime, energie electrică ieftină, curată și de încredere – și un acord de liber schimb cu India".

Regatul Bhutan este o țară din sudul Asiei, aflată la poalele Munților Himalaya, învecinându-se la sud, est și vest cu India și la nord cu China. Între Bhutan și Nepal se află statul indian Sikkim, iar Bengalul de Vest separă statul de Bangladesh. Bhutanezii numesc țara Druk Yul, adică "Țara dragonului".

Principatul întemeiat de populația thepu în secolul VIII, a fost ocupat de tibetani în secolul IX, care impun lamaismul (din secolul XII, religie de stat). În secolul XVIII, principatul Bhutan recunoaște suzeranitatea chineză. Timp de un secol își apără autonomia internă amenințată de expansiunea britanică. Primul monarh ereditar al Bhutanului este instalat la 17 decembrie 1907. În 1910, Marea Britanie recunoaște formal independența Bhutanului, dar își asumă controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei (până în 1947). La 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urmă preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar, din 1961, și apărarea acestuia. (wikipedia)

Până în 1961 Bhutanul nu permitea deloc turiștilor străini să viziteze țara, dar și acum turismul este strict controlat de către autorități. Bhutanul este singura țară din lume unde budhismul mahayana, de tip tibetan, este religie de stat. SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
13

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...

Premiul I obținut de un artist botoșănean la Festivalul de la Sarajevo! ”Truda de mii de ore este răsplătită” (Foto)

astăzi, 10:02
80

În perioada 25-29 aprilie 2024 se desfășoară Festivalul Internațional de Chitară de la Sarajevo, organizat de Asociația Chitariștilor din Federația Bosniei și Herțegovinei.Printre ...

Francofonie și dezvoltare durabilă la Botoșani: ”Să fie viață în oraș!” (Foto)

astăzi, 09:29
74

Miercuri, 24 aprilie 2024, Casa Corpului Didactic Botoșani a găzduit Conferința internațională “Vers des villes durables – Que la ville reste vivable!“ (traducere în conte...