SURPRIZĂ? Ministrul liberal al Internelor nu vrea descentralizarea lui Dragnea. "MAI nu poate susţine o astfel de viziune"

SURPRIZĂ? Ministrul liberal al Internelor nu vrea descentralizarea lui Dragnea. "MAI nu poate susţine o astfel de viziune"
Ministerul Internelor condus de liberalul Radu Stroe nu susţine proiectul descentralizării transmis de către vicepremierul Liviu Dragnea spre consultare în teritoriu. Mai mult, potrivit unui comunicat de presă, acesta nici nu ar fi fost transmis MAI care ar fi trebuit să fie co-iniţiator.
 

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă la care se face referire nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, cu atât mai mult cu cât, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, MAI ar trebui să fie co-iniţiator. MAI apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali, respectiv organizaţiile profesionale sau sindicale. Referitor la această temă, în ceea ce priveşte descentralizarea unor componente ale Poliţiei Române, conducerea MAI consideră că orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului. În aceste condiţii, MAI nu poate susţine o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României", se arată în comunicatul MAI.

În documentul obţinut de gândul.info, în care se prevede modificarea a nu mai puţin de 21 de acte normative, se precizează clar ce atribuţii vor fi cedate de la centru către teritoriu - către Consiliile judeţene, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primari.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

Cele mai importante modificări:

1. în subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.

2. în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
259

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
319

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
721

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...