Sumele pentru drumuri, repartizate cu critici

Consilierii județeni s-au întrunit, joi, în ședință extraordinară pentru a repartiza sumele alocate de Guvern pentru intervenții la drumurile județene și comunale de pe raza județului Botoșani.

Nu au lipsit însă criticile din partea consilierilor județenei ai PSD și a celor independenți, care au spus că sumele propuse de Executivul Consiliului Județean, spre a fi repartizate cătr unitățile administrative-teritoriale, sunt incorecte, iar alocările sunt ilegale.

Consilierul social-democrat Gheorghe Vâzdoagă a spus că baza de la care s-a pornit în această repartizare este una incorectă. Vâzdoagă a amintit că Guvernul Ponta a alocat Botoșaniului a doua sumă pe țară ca valoare, tocmai pornind de la ideea că starea drumurilor din județ este foarte proastă.

“În aceeași Hotărâre de Guvern se spune foarte clar că principiile după care se repartizează acești bani nu sunt politice, ci după lungimea și starea drumurilor. Eu am un dubiu asupra corectidunii aprecierii stării drumurilor județene și comunale pentru că îmi vine greu să cred că din 27 de km cât are Mihai Eminescu, 27 sunt în stare foarte proastă, niciun kilometru în stare medie sau bună. Cred că la repertizarea acestor sume trebuia să se țină cont și de sumele de banii de care au beneficiat UAT-urile, respectiv în baza OG 28", a spus Gheorghe Vâzdoagă.

Social-democratul a propus un amendament prin care să fie suplimentată cu 20.000 de lei suma pentru Primăria Mihăileni.

“Știm că la ora la care vorbim se efectuează lucrări de reparații la casa mamei marelui compozitor George Enescu de la Mihăileni. Drumul care duce este deplorabil, cu 20.000 de lei alocați Primăriei din Mihăileni nu se poate realiza mare lucru. Vin cu un amendament, iar suma să fie luată de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri", a mai spus social-democratul.

Și consilierul județean Dorin Ciuștea a criticat modul în care s-au repartizat cei 8,2 milioane de lei alocați de Guvern.

“Dacă la repartizarea altor sume nu erau prevăzute criterii, acum repartizarea sumelor au la bază două criterii foarte importante, lungimea și starea durmurilor. Problema este legată de repartizarea fondurilor care după părerea mea este ilegală pentru că nu lasă la latitudinea noastră, legiuitorul cum să facem această repartizare ci ne dă niște criterii foarte clare, iar principiul de repartizare este cel matematic. Repratizarea fiind incorentă ea afectează pe toți cetățenii. V-aș propune că regândim acest prouiect să repartizăm corect sumele, ca să nu intrăm în vizorul unor alte organisme. Ceea ce aprobăm noi astăzi este un lucru ilegal", a afirmat Ciuștea.

În ciuda opoziției unor consilieri județeni, proiectul de hotărâre a fost votat în forma propusă de conducerea Consiliului Județean, plus amendamentul propus de consilierul Gheorghe Vâzdoagă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

Sunday, 13 October 2024

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

Sunday, 13 October 2024

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

Sunday, 13 October 2024

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...