Suferintele din trecutul tau nu te lasa sa fii fericit in prezent

Suferintele din trecutul tau nu te lasa sa fii fericit in prezent
Porti cu tine tot trecutul tau ca pe un sac greu in spate. In prezent esti un om cu un sac in spate. Si nu esti Mos Craciun! Sacul este singura ta avere si ai impresia ca fara el, tu nu mai ai nici o valoare. Porti la infinit cu tine toate greselile trecutului tau, toate clipele frumoase din trecutul tau si toate clipele de suferinta din trecutul tau.

Te definesti pe tine prin acele emotii pe care nu le lasi in trecut. Stii ca ceea ce nu lasi in trecut te influenteaza si in prezent? Aceleasi emotii le repeti si acum, aceleasi greseli le faci iar si iar, pentru ca nu te-ai distantat de trecut.

Gandul ca ai putea sa renunti la trecutul tau te face sa te sperii pentru ca iti zici in gand ca fara trecut iti pierzi identitatea. Da, iti pierzi identitatea personalitatii tale!

Aminteste-ti ca la varsta de 10 ani ai gandit si ai simtit alte emotii decat acum. Poate atunci erai timid si speriat, sau poate curajos si neinfricat. Indiferent cum erai atunci, ai crescut si la personalitatea ta de atunci ai adaugat alte elemente, sau le-ai eliminat pe cele care nu aveau rost.  Te-ai dezvoltat si maturizat si cu toate astea, ceva a ramas neschimbat in tine. Senzatia de EU a ramas aceeasi. Nu ai simtit niciodata, oricate schimbari ai face, ca EU nu mai este EU. Ai pastrat o continuitate in aceasta senzatie de EU, chiar si daca te-ai schimbat 100%. Pana si personalitatea ta este o haina pentru acest EU.

Cu acest Eu te trezesti dimineata si el este prima ta senzatie. Dar este asa de rapida, incat nici nu o observi. Si totusi, stii in orice moment ca cel care s-a trezit diminteata este exact aceeasi persoana ca cea care s-a culcat seara.  Asa cum stii ca cel care a fost inainte de o dezvoltare, transformare personala este exact acelasi EU al tau ca cel de dupa ce s-a facut transformarea. Este aceeasi senzatie de Eu, aceeasi prezenta a mea care nu dispare nici dupa ce mi-as pierde toate amintirile. Pur si simplu, in acea situatie nu mai stiu cum ma numesc si de unde vin, dar senzatia de EU este aceeasi – si nu tine de personalitate, este deasupra ei.

Buddha spunea cu peste 2000 de ani in urma ca nu are rost sa ne focalizam pe rezolvarea problemelor personalitatii, pentru ca aceasta se modifica in functie de cat de mult cunoastem noi despre acest EU al nostru, care este "ascuns" in interiorul acestei personalitati, in spatele mintii noastre.

Vreau acum sa te opresti din citit pentru cateva momente. Sa inchizi ochii si sa te gandesti la tine. Sa te intorci cu atentia asupra gandurilor tale si asupra personalitatii tale. Sa vezi cine esti tu atunci cand esti fericit. Cine esti tu cand esti suparat si trist? Cine esti cand esti furios si agresiv sau cand esti la limita puterilor?

Daca cauti pentru cateva momente in tine, o sa vezi ca orice emotii ai avea, orice ganduri ai avea, este ceva in tine care e fix, nemodificat de acele ganduri si emotii.

Acela este Eul tau superior!

Singura ta putere este acolo! De ce? Pentru ca acel Eu contine in el toate informatiile si toate emotiile care tie inca iti lipsesc. De fapt, daca nu ar fi continute acolo, nu ai putea niciodata sa le aduci in propria ta personalitate. Cand le dezvolti in personalitatea ta, e ca si cum acel Eu superior ti le ofera, le "revarsa" spre personalitatea ta ca sa te folosesti de acele calitati in lumea fizica din jurul tau, sau in lumea mentala si astrala.

Ti-am spus toate astea pentru a nu iti mai fi teama sa te desparti de trecutul tau. Vroiam sa iti arat ca trecutul tau nu esti TU. Daca ma gandesc ca personalitatea mea este ca o haina pe mine, atunci pot spune ca evenimentele trecutului meu sunt ca niste cusaturi pe aceasta haina. Unele pot sa fie dantele frumoase, iar altele pot sa fie petice grosolane si urate.

O tehnica de a te elibera de limitarile trecutului

Inainte sa incepem, vreau sa iti aduci aminte de primele momente de care iti amintesti din viata ta. De cele mai vechi amintiri ale tale. Ramai cateva secunde sau cateva minute, chiar acum, in interiorul mintii tale si cauta sa iti amintesti o imagine sau un sentiment, sau un sunet din trecutul tau, de cand erai copil. Eu reusesc asta cel mai bine seara, cand mintea mea este aproape adormita, cand nici nu sunt pe deplin adormit, dar nici nu sunt complet treaz. Atunci, parca mintea mea aluneca in interior, coboara in trecutul meu si aduce de acolo o amintire foarte vie, foarte completa in emotii si senzatii. Altfel, in timpul zilei, imi amintesc elemente, detalii, dar nu si "savoarea" acelor momente, nu simt emotia "ca si cum" as fi acolo.

Inainte sa incepem, cauta in trecutul tau o asemenea imagine care are pentru tine o asemenea "savoare" si pe care ai vrea sa o retraiesti si in prezent. De ce faci exercitiul asta? Pentru ca vreau sa te pun in contact cu emotii vechi ale tale, din perioada in care tu te-ai dezvoltat si ai devenit ceea ce esti azi. Acele emotii sunt pentru tine resurse de energie si daca ai ocazia sa le retraiesti si sa le prinzi iarasi “savoarea, simti ca te incarca de energie nelimitata.

Foarte bine, acum gandeste-te ca viata ta pana in prezent este o suma de asemenea emotii si reactii rationale la aceste emotii. Ai devenit adult, ai adunat in sacul pe care il porti pe umeri toate aceste emotii, care acum sunt uneori benefice, alteori te coplesesc sub greutatea lor.

Pune toate emotiile negative intr-un singur sac. Gandeste-te la ele ca la obiecte, gandeste-te la suferinta ta din trecut, la criticile pe care le-ai auzit, la interdictiile care ti-au facut mai mult rau decat bine. Gandeste-te la momentele in care ai simtit singuratate si inutilitate. Toate acestea, baga-le cu mintea ta intr-un singur sac. Nu te grabi, ai timp cat doresti tu. Este important sa cauti in trecutul tau si sa bagi in acel sac toate amintirile tale negative, dureroase. Baga-le in sac ca simboluri, gandeste-te ca o palma primita in trecut poate sa fie simbolizata de o frunza de urzica, daca asta iti este mai usor. Oricum le-ai transforma, treci peste toate si pune-le in sac.

Cand simti ca nu iti mai amintesti nimic dureros, imagineaza-ti ca legi sacul, ca il inchizi. Apoi fa acelasi lucru cu amintirile tale placute, cu amintirile tale fericite. Pur si simplu, pune-le pe toate in alt sac. Aminteste-ti momentele de dragoste si de tandrete, momentele de implinire si de inspiratie, momentele in care te-ai simtit cel mai norocos om din lume si cel mai fericit. Cauta pana in copilaria ta si introdu in sac toate fericirile tale. Cand ai facut asta cu toate aceste momente, incepe sa iti imaginezi ca legi sacul la gura.

Apoi, in mintea ta, imagineaza-ti ca sacul cu suferinta este legat de un balon si ca incepe sa se ridice, iar cu cat el se ridica, cu atat tu te simti mai usor, parca ti se ia o piatra de pe inima. Toate suferintele tale se ridica si plutesc cu acel balon undeva spre soare, pana cand sunt asa de sus si asa de luminate de soare, incat sunt atrase in exact centrul soarelui si acolo sunt transformate in caldura si lumina.

Simte caldura si lumina care au emanat tocmai din transformarea suferintelor tale. Asteapta pana cand balonul si sacul au atins soarele si apoi ai simtit aceasta transformare, pe care o simti ca o renastere.

Cand ai terminat aceasta etapa, incepe sa iti imaginezi ca sacul cu fericire este legat de un balon si incepe sa se ridice sa se inalte, atingand si el soarele. Este si el atins de focul purificator al soarelui si toate fericirile tale se extind acum, acoperind intreaga planeta. Simte cum devii din ce in ce mai expansionat si mai echilibrat prin aceasta experienta.

Ramai acum cu tine, cu atentia indreptata asupra respiratiei tale calme, pentru cateva momente in care simti cum parca ai renascut, cum inima ta si mintea ta sunt usoare si pline de ganduri optimiste. Mintea ta e linistita pentru ca se simte usurata de atatea amintiri la care trebuia sa le faca fata. Emotiile tale sunt linistite si pozitive pentru ca parca totul in interiorul tau incepe acum o noua viata.

Aceasta tehnica o sa te ajute sa iti lasi in urma tot trecutul tau care te-a influentat negativ pana acum.

Nu ai nici un motiv sa iti regreti acel trecut. Experientele prin care ai trecut ti-au format doar personalitatea, dar personalitatea este o masca a EULUI tau superior! Poti sa o dezvolti sau sa o transformi prin aceasta tehnica. Pentru personalitatea ta este o noua posibilitate sa inceapa sa se dezvolte de la zero.

Exercitiul acesta trebuie sa il faci cam o data pe saptamana, de fiecare data cu amintiri noi care iti vin in minte. Daca insa ai amintiri dureroase de care nu ai reusit sa te distantezi de la primul exercitiu, atunci pune acea amintire de fiecare data in sac, pana cand simti ca nu te mai face sa suferi.

Eu am facut acest exercitiu si se simte exact ca si cum ai fi mai usor dupa aceea. Este o senzatie atat fizica, cat si emotionala. Pe termen scurt, efectele sunt cele de amplificare a gandirii pozitive si a optimismului, iar pe termen mediu si lung, efectele sunt de transformare intensa a intregii vieti. Toate elementele care te trageau in jos acum sunt anulate pentru subconstientul tau, iar deciziile pe care le poti lua acum sunt complet rupte de conditionarile trecutului tau. Din cauza asta apare o stare de libertate interioara, pentru ca ai rupt legaturile cu trecutul. Starea asta de libertate iti este necesara in viitor cand iei decizii care te implica mult. Aceasta stare va fi ca un fel de busola, pentru ca o sa vrei sa te simti liber in permanenta, iar daca nu o sa simti libertatea aceea, o sa iti dai seama ca nu este buna decizia respectiva pentru tine. Ori de cate ori simti ca libertatea ta este limitata de ceva sau de cineva, poti sa faci exercitiul asta. Scapand de conditiile pe care trecutul tau ti le pune, o sa iei alte decizii.

Daca in trecut ai fost dat la o parte sau criticat pentru ca erai zgomotos, acum o sa ti se para dificil sa iti dai drumul si sa te porti complet liber si spontan in grupul de prieteni. Exercitiul asta o sa anuleze conexiunile cu perioada in care te simteai intimidat si criticat, asa ca o sa iti "dai voie" tu insuti sa fii de acum inainte mult mai curajos si mai natural in ceea ce spui si in ceea ce faci.

Concluzie

Deciziile pe care le luam in timpul vietii sunt datorate emotiilor noastre. Aceste emotii sunt invatate din trecut pe baza unor suferinte sau pe baza clipelor de fericire. Unele dintre aceste momente le-am uitat, dar ele ne influenteaza in continuare. Cunosc o persoana care simte ca nu poate sa stea singura in casa si nu stia de ce. Explicatia este ascunsa asa de adanc in memoria sa, incat i-au trebuit ani sa isi dea seama ca, bebelus fiind, a fost lasat singur in casa de catre fratele mai mare si era sa moara de frig. Aceasta experienta a fost "uitata" in subconstient, dar toata viata s-a pastrat efectul acestei intamplari. Nimic din ceea ce noi simtim sau gandim nu este pierdut in trecut – trebuie sa invatam cum sa ne detasam de acel trecut, astfel incat sa nu ne mai influenteze in prezent si in viitor.

 

Citeste mai multe AICI
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
121

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
173

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...