Substante cancerigene: unde se gasesc si ce efecte au

Substantele cancerigene sunt peste tot in jurul nostru, unele ascunse mai bine in produse la care putini s-ar gandi, altele expuse mai mult, cum ar fi cele din tigari.

Substantele cancerigene nu provoaca automat cancer, insa favorizeaza dezvoltarea acestei boli grave, in special atunci cand exista o expunere constanta si indelungata la ele.

Carcinogeneza reprezinta un proces complex, prin care o celula oarecare din organism sufera o serie de mutatii cauzate, in general, de expunerea la anumiti factori de mediu (chimici, fizici si biologici).

Carcinogenul reprezinta agentul (substanta, radiatie sau izotop radioactiv) care provoaca carcinogeneza.

Substante cancerigene din produsele cosmetice

Produsele cosmetice si cele pentru ingrijirea corpului sunt nelipsite din orice casa, dar pe cat de mult promit sa infrumuseteze, pe atat de mult ascund faptul ca pot dauna sanatatii.

Metalele

Plumbul, cromul, aluminiul si titanul sunt doar cateva substante cancerigene care se pot regasi in rujuri si in alte produse pentru ingrijirea buzelor. In timp, aceste substante pot duce la aparitia cancerului pulmonar sau gastric, daca ajung sa fie ingerate.

Dihidroxiacetona

Dihidroxiacetona este o substanta cancerigena care intra in compozitia produselor autobronzante. Este ingredientul activ care confera pielii culoarea aramie specifica bronzului natural. Dihidroxiacetona poate fi ingerata cu usurinta in timpul aplicarii produsului. Utilizate in mod regulat, produsele autobronzante cu dihidroxiacetona pot provoca modificari ale ADN-ului si pot cauza tumori canceroase.

Alte substante toxice din produsele cosmetice si de ingrijire sunt fluorul, parabenii, parfumurile sintetice, toluenul, propileneglicolul si triclosanul.

Substante cancerigene din alimente
 

Alimentele pe care le consumati zi de zi pot contine substante cancerigene care nu fac altceva decat sa accelereze ritmul de degradare a celulelor.

Grasimile saturate in exces

Alimentele care contin grasimi saturate din plin, cum ar fi carnea de porc, pot fi potentiali vinovati pentru aparitia cancerului. In mod normal, grasimile saturate nu pot fi eliminate radical din alimentatie, decat daca se adopta un regim vegetarian.

De altfel, grasimile saturate nu sunt periculoase atunci cand sunt consumate cu moderatie si doar din cand in cand. Un consum constant de grasimi saturate poate duce in timp la aparitia cancerului de colon, intrucat grasimile favorizeaza dezvoltarea tumorilor la nivelul tubului digestiv.

Aflatoxina

Aflatoxina este o substanta cancerigena produsa de ciuperci microscopice. In general, aflatoxina se gaseste in alimente precum porumb, alune, condimente sau cafea, dar se poate regasi si in compozitia altor alimente. De exemplu, aflatoxina nu se gaseste in mod normal in produsele lactate, insa poate ajunge in ele daca furajele sau plantele cu care a fost hranit animalul au fost infectate cu aflatoxina.

Acrilamida

Acrilamida este o substanta cancerigena care se gaseste in special in alimentele bogate in amidon, incalzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius. Astfel, acest carcinogen se gaseste in cartofi prajiti, chipsuri, painea prajita pentru micul dejun, biscuiti si fursecuri, printre altele. Acrilamida favorizeaza infertilitatea la femei, precum si anumite tipuri de cancer.

Aditivii alimentari

Nu toti aditivii alimentari au potential cancerigen, insa multi dintre ei pot duce la aparitia altor boli periculoase, de la boli de piele, pana la boli ale sistemului nervos. Dintre E-urile cu efecte nocive asupra organismului se remarca

- E 330 (sare de lamaie) - este considerat cel mai cancerigen aditiv. Poate produce cancer bucal si se gaseste in special in bauturi racoritoare.

- E 407 (caragenan) - produce carente mineralo-vitaminice si poate creste riscul de cancer. Printre produsele care contin caragenan se numara branza topita si anumite sortimente de pate din comert. Caragenanul poate avea actiune laxativa, poate provoca alergii, poate provoca ulcer si malnutritie.

Este bine de stiut ca sunt multe alte E-uri considerate a fi substante cancerigene (E 110 - colorant galben, E 95 - acetsulfam K etc).

Substante cancerigene din casa

Este aproape imposibil sa va feriti total de substantele cancerigene, insa atat cat este posibil, incercati sa diminuati expunerea la ele daca nu este necesara.

Benzen si formadelhida

Sunt doua substante cancerigene care se regasesc in produse pentru improspatarea aerului din casa, de exemplu. Odorizantele de camera raspandesc un miros placut in incapere, dar in acelasi timp raspandesc si aceste substante cancerigene, care, daca sunt inhalate (si de cele mai multe ori sunt), pot provoca diverse tipuri de cancer, cum ar fi leucemia. De asemenea, este bine de stiut ca benzenul si formadelhida se gasesc si in compozitia tigarilor.

Aluminiul

Aluminiul, folia cu care inveliti sandvisurile sau acoperiti tava cu mancare, este o substanta cancerigena. Foile din aluminiu nu ar trebui sa se regaseasca in preajma alimentelor, deoarece ionii din compozitie pot fi ingerati cu usurinta. Odata ajunsi in organism, acestia pot avea un efect toxic asupra creierului. In timp, aluminiul impiedica absorbtia corespunzatoare a calciului, favorizeaza aparitia osteoporozei si poate duce si la aparitia cancerului.

PVC

PVC-ul este un tip nociv de plastic, care poate afecta ficatul si, in final, poate duce la aparitia cancerului. PVC-ul se gaseste in compozitia anumitor obiecte din plastic folosite in casa, cum sunt caserolele sau PET-urile.

Acidul perfluorooctanoic

Acidul perfluorooctanoic este o substanta cancerigena care intra in compozitia stratului superior al tigailor antiaderente. Desi sunt foarte utile in bucatarie, deoarece impiedica lipirea mancarii, tigaile teflonate sunt periculoase pentru sanatate. Invelisul superior se poate zgaria, ceea ce duce la raspandirea acidului perfluorooctanoic in mancare. Prin ingerare, aceasta substanta cancerigena ajunge in organism, iar in timp poate duce la aparitia bolilor tiroidei si la cancer.

sfatulmedicului.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liber la petiții ANONIME privind cazurile de hărţuire sexuală sau morală: Legea a fost adoptată!

Wednesday, 4 December 2024

Actul normativ completează în acest sens articolul 7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor. Astel, legea introduce o excepţie p...

Proiect interinstituțional de combatere a violenței, lansat în cadrul unui liceu din județ! (foto)

Wednesday, 4 December 2024

La  Liceul „Demostene Botez” din Trușești a avut loc astăzi, 4 decembrie 2024, lansarea proiectului "Combatem violența, construim pacea!". Acesta face parte din progr...

Sute de botoșăneni vor primi ajutor pentru încălzirea locuinței!

Wednesday, 4 December 2024

Datele centralizate de Direcția de Asistență Socială Botoșani arată că ajutoarele acordate în funcție de sursa de încălzire a locuinței se prezintă astfel: - Gaze naturale &n...