Studiu: Botoșaniul, fruntaș în top 10 oraşe din România în care nu merită să trăieşti

Botoșaniul este unul din locurile în care românii nu își doresc că trăiască. Cel puțin acesta este rezultatul unui studiu care a încercat să descopere care sunt orașele în care își doresc românii să trăiască în țara noastră, dar și orașele de care fug ca dracul de tămâie.

Într-un top realizat de agenţia de marketing D&D Research, găsim numele unor orașe din estul, sudul și vestul țării.

În fruntea județelor din România, alături de alte nouă, se află Botoşaniul, dar românii spun că în top 10 orașe în care nu merită să trăiești se mai află orașele Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, şi Brăila.

În aceste orașe costul vieții este dezechilibrat, iar perspectivele sunt sumbre. Practic, costul vieţii în România a crescut mult faţă de ultimii cinci ani, la fel ca şi salariul minim sau inflaţia. Preţurile au ajuns şi ele ridicate, iar transportul lasă de dorit. Mai ales aici.

"Costul vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit.  Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos, în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii”, notează autorii studiului.

“Există şi un clasament al orașelor în care merită să trăim, dar și costurile sunt ridicate. Acestea sunt: București, Cluj Napoca, Sibiu, Brașov, Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi. Bucureşti, Cluj şi Sibiu sunt cel mai scumpe oraşe, dar o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură și modernă", a explicat Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director la D&D Research, citat de Antena3.

Autorii studiului nu se referă la frumusețea orașului, Botoșaniul fiind considerat pe mai departe unul dintre cele mai frumoase orașe din România, și nici la calitatea aerului din Botoșani, care este considerat unul dintre cele mai curate din Europa.

Studiul se referă doar la raportul venituri / cheltuieli iar cei care au răspuns e posibil să fi ținut cont de mai mulți factori specifici județului nostru:

- Câştigul salarial mediu brut realizat la nivelul judeţului Botoşani este mai mic cu 1083 (!) lei/salariat faţă de media pe ţară, în timp ce câştigul salarial mediu net este mai mic față de toată România cu 688 (!) lei/salariat.

- Efectivul salariaţilor din judeţul Botoşani este de 57155(!) la o populație a județului de 456000 de locuitori, ceea ce înseamnă că aproape 400.000 de locuitori fie sunt pensionari, fie sunt elevi, sau au plecat din județ în procesul de migrație. În orice caz, doar 13% (!) din populația județului are un loc de muncă.

- Județul a fost afectat profund de procesul de migrație, fiind cel mai lider în toată Regiunea de Nord Est și în toată România.

- Numărul mediu de pensionari este de 78175 persoane, iar pensia medie lunară este cea mai mica din România. Practic, pensia de la Botoșani este cu 848 (!) de lei mai mică față de alte județe, iar față de capitala București, este aproape la jumătate.

- Sporul natural este profund negativ, doar în luna aprilie 2021, născuții vii fiind mai mic față de cel al decedaţilor din județ de 397 (!) persoane.

- În lipsa infrastructurii rutiere, oportunitățile de afaceri și angajare față de celelalte municipii și județe din România sunt minime, Botoșaniul atrăgând în ultimii ani cele mai puține investiții din toată țară, practic, doar la cele străine, fiind de 12 ori (!) mai mic decât cele din zona Transilvaniei.

- Are școlile cu cele mai multe toalete în fundul curții(!).

- Etc...

 

Spune-ne opinia ta