Student fara bacalaureat? Ecaterina Andronescu propune un nou proiect de lege

Student fara bacalaureat? Ecaterina Andronescu propune un nou proiect de lege
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a depus miercuri in Parlament un proiect ce acorda dreptul tuturor absolventilor care nu au obtinut nota de trecere la toate probele dar au inregistrat o medie de minimum sapte sa se inscrie inca din aceasta toamna in universitatea la care doresc.

Conform proiectului, pana la bacalaureatul de anul viitor, elevii vor beneficia de un an pregatitor. Dupa parcurgerea acestei etape, elevii vor da din nou bacalaureatul, iar in caz de reusita vor avea echivalate creditele de studiu trecand astfel direct in anul II.

Daca nici in vara anului viitor nu vor reusi sa obtina note de trecere la toate probele bacalaureatului, atunci nu vor mai avea decat varianta unei scoli postliceale, informeaza Gandul.

Textul face referire la reinfiintarea scolilor postliceale si la formarea profesionala prin ucenicie. Astfel, atat cei care la examenul din acest au obtinut o medie sub sase, cat si cei care nu vor reusi la finalul anului pregatitor sa treaca de toate probele, ar avea asigurat un loc in respectivul ciclu de studii.

Documentul prevede, de asemenea, posibilitatea ca absolventii de liceu care au dobandit competente practice sa sustina gratuit un examen in urma caruia sa dobandeasca un certificat de calificare, menit sa le serveasca la angajare.

Pregatirea organizata de universitati ar urma sa fie tot gratuita. Statul ar urma sa asigure finantarea anului pregatitor cu banii pe care i-ar economisi din faptul ca nu va mai acorda ajutoarele de somaj respectivilor tineri.

"Ideea a ponit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o suta de mii de absolventi care nu au promovat o solutie. Nu ii poti lasa in strada si nici nu rezolvi nimic daca vor ingrosa numarul somerilor. În primul rand, daca vor recupera pe parcursul anului pregatitor, atunci isi vor putea continua studiile universitare. Pentru cei care nu vor urma acest an pregatitor solutia sunt scolile postliceale si nici aici ministerul nu a miscat un deget. În acest moment acesti elevi sunt parasiti de toata lumea", a explicat pentru Gandul Ecaterina Andronescu, precizand ca isi doreste ca initiativa sa fie adoptata de parlament chiar luna viitoare.

Potrivit Gandul, prevederile acestui proiect au mari sanse sa fie adoptate, avand in vedere faptul ca Senatul va fi camera decizionala, unde diferenta dintre putere si opozitie este de doar doi parlamentari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
5

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
52

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
54

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...