Străinii fac jocurile (și) pe piața uleiului

România mai are doar trei producători locali de ulei. Restul fie au fost cumpărați de străini, fie au dispărut.
 
Bătălia pe piața locală a uleiul se încinge, după ce elvețienii de la Glencore au preluat recent Prutul Galați, una dintre puținele fabrici cu capital local rămase pe piață. La momentul actual, industria autohtonă este reprezentată de doar trei unități de producție la Vaslui (Ulerom, deținută de Adrian Porumboiu), Constanța (Argus) și Carei (Ardealul), relateaza agrointel.ro.

Restul fabricilor au dispărut sau au intrat în portofoliul multinaționalelor. Dincolo de fenomenul de concentrare a pieței – un număr de nouă fabrici acoperă întreaga producție a României – există și oarecare riscuri, scrie sursa citată.

Așa de exemplu, n-ar fi exclus ca într-o zi traderi precum Glencore sau Bunge (deține fabrica de ulei de la Buzău) să ia decizia să aducă din afară ulei sub brandul propriu (ambalat în altă parte) sau chiar brut pe care să-l proceseze la noi, spune Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Lupta între traderi
 
Achiziția Glencore a vizat nu doar fabrica de ulei, ci și o rețea de 21 de silozuri pe care Prutul – companie cu afaceri de peste 100 milioane de euro – o deținea în mai multe zone din țară. Glencore va dispune astfel nu doar de una dintre cele mai mari capacități de depozitare de materii prime din țară, ci, poate cel mai important, de unități situate strategic la Dunăre. O mișcare avută în vedere și de traderi precum Cargill sau Alfred Toepfer.
 
Cine contează pe piață
 
Piața locală a uleiului este evaluată la 200.000-210.000 de tone anual (350-400 milioane de euro), producția fiind acoperită de un număr de nouă fabrici, după ce Cargill a luat decizia de a închide unitatea de la Podari (județul Dolj). În 2012, aproape jumătate din consumul intern de ulei a fost asigurat din producția a trei mari jucători – companiile americane Bunge și Cargill și producătorul local Argus Constanța.

La începutul acestui an, Cargill a anunțat însă că va închide fabrica de ulei de la Podari, după ce a vândut o parte din echipamente și mărcile Untdelemn de la Bunica și Olpo companiei Expur, deținută de firma Sofiprotéol. Americanii au luat această decizie pentru a se concentra pe operațiunile agricole. De altfel, această activitate face din România o piață din ce în ce mai interesantă pentru marii comercianți de materii prime agricole.
 
Cum arată piața uleiului
 
Valoare piață – circa 400 milioane euro
 Volum piață – 200.000-210.000 de tone
 Principalii jucători – Bunge, Cargill, Argus Constanța, Expur, Ulerom, Ardealul Carei
 Evenimente 2013 - Închiderea fabricii Podari de către Cargill si preluarea Prutul Galați de către Glencore
 Consum intern -10 litri/cap locuitor/anual
 Sursa: date din piață
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste bună pentru Călin Georgescu după primul tur al alegerilor. DECIZIE definitivă!

astăzi, 16:13

Judecătoria Sectorului 1 București a decis luni să reducă durata controlului judiciar impus fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, de la 60 de zile la 45 de zile. Noua pe...

Daniel David este propunerea PNL pentru funcția de premier interimar, după demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului!

astăzi, 15:15

Liderii liberali, care se reunesc luni în ședință, vor face propunerea ca Daniel David, actualul ministru al Educației, să preia interimar funcția de premier interimar până după tu...

(A) Înscrieri deschise la Cambridge Star Botoșani pentru sesiunile din iunie și iulie! (Foto)

astăzi, 15:07

La Cambridge Star Botoșani, credem că un certificat Cambridge nu este doar o diplomă într-un dosar. Este dovada clară a unui drum parcurs cu încredere, seriozitate și rezultate reale....