Strainii, avertizati ca trebuie sa vorbeasca politicos cu functionarii romani

Strainii, avertizati ca trebuie sa vorbeasca politicos cu functionarii romani
Ministerul Muncii le transmite strainilor din state aflate in afara Europei, ce vor sa se angajeze in Romania, ca "interactiunea intre functionari si public se realizeaza pe un ton reciproc politicos, ne-provocator si ne-agresiv si ca intr-o intalnire, punctualitatea este foarte apreciata".

"In institutiile statului, interactiunea intre functionari si public se realizeaza pe un ton reciproc politicos, ne-provocator si ne-agresiv, iar intr-o intalnire, punctualitatea este foarte apreciata si intarzierile trebuie anuntate", se arata intr-un ghid de informare al cetatenilor "care vin din state din afara Europei, straini al caror statut legal este diferit in multe aspecte de cel al cetatenilor din Uniunea Europeana sau Spatiul Economic European", publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii.

Astfel, la capitolul ce abordeaza conventiile sociale documentul specifica faptul ca, in Romania, "in cadrul oricarei interactiuni cu ceilalti, se comunica pe un ton civilizat, nonagresiv" si ca in tara noastra "fiecare interlocutor este asteptat sa-si termine interventia, fara a fi intrerupt".

Ghidul ii mai informeaza pe strainii care vor sa lucreze in tara noastra si despre faptul ca salutul dintre barbati "este insotit, deseori, de o strangere de mana" si ca "florile se ofera in numar impar".

Strainii primesc si informatii legate de bucataria romaneasca, printre felurile de mancare tipic romanesti recomandate regasindu-se "mamaliga (din porumb), cozonacul si sarmalele".

"Mesele principale sunt micul dejun, pranzul si cina, iar oricare dintre acestea poate incepe cu urarea: "Pofta buna!", se mai explica in material.

Documentul publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii a fost realizat de catre ARCA-Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti (ARCA-FRRM) impreuna cu Asociatia pentru Dezvoltarea Organizatiei - SAH ROM (ADO SAH ROM) si Fundatia Soros Romania.

Potrivit initiatorilor, ghidul urmareste informarea unui "grup tinta format din cei aproximativ 49.000 de resortisanti ai tarilor terte cu drept de sedere temporara in Romania si din strainii ce doresc sau urmeaza sa obtina un drept de sedere pe teritoriul Romaniei".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
151

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
232

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
508

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...