Stii care sunt E-urile de care NU trebuie sa te feresti?

E160, E 162, E 300, E100 - sunt numai cativa dintre aditivii alimentari considerati siguri sau inofensivi.

Aceste E-uri "bune" sunt substante naturale extrase din fructe sau legume si se gasesc in alimente sub forma de vitamine, coloranti, lecitina.

"Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizati in prezent, mai putin de 20 sunt E-uri bune", afirma prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

E 160d sau licopenul este un colorant rosu-galben, un caroten natural obtinut din tomate.

"Acesta este unul dintre aditivii considerati siguri si el poate reduce riscul de aparitie al cancerului", sustine prof. Mencinicopschi. Un alt aditiv alimentar considerat sigur de catre experti este E 162.

Cunoscut ca si "rosu de sfecla", acesta este tot un colorant natural, care se extrage - asa cum ii spune si numele - din sfecla rosie. Substanta se gaseste in produse precum sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie, snacksuri.

Vitaminele sunt si ele prezente in unele preparate, insa "disimulate" sub forma de E-uri. Astfel, sub numele de E 300 se ascunde, in unele alimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic.

Acest aditiv potenteaza si mentine culoarea rosie a carnii conservate si, de asemenea, impiedica oxidarea alimentelor, mentinand gustul si culoarea acestora.

E 306 este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouale, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt cateva dintre sursele naturale foarte bogate in vitamina E. Printre E-urile considerate inofensive, se mai numara E 161, E 101, E 140.

Un alt colorant galben natural, inofensiv, este E 100 – curcumina. Atunci cand este prezent in produse sub forma naturala, aditivul este un hepatoprotector, favorizeaza secretia biliara si joaca un rol benefic asupra glicemiei diabeticilor. In plus, E 100 poate avea si un efect anticancerigen, sustin specialistii.

Acest colorant "bun" constituie componenta principala a condimentului curry. E 100 se poate intalni in alimente de culoare galbena, precum margarina, gemuri, jeleuri, carnati, pateuri, supe, fulgi de cartofi.

Un alt aditiv inofensiv este E 140 (i) sau clorofila. Vitamina B2, riboflavina sau E 101 (i) este un alt colorant natural galben, obtinut din drojdii, germeni de grau, ficat si oua.

Vitamina are un rol important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor, care "repara" tesuturile organismului.

Sursa: Gandul.info

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sărbători fără incidente! Atenție la lumânările aprinse - Recomandările pompierilor botoșăneni!

astăzi, 15:30

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...

Emilian, elevul din Botoșani medaliat la Olimpiada Națională de Fizică de la Slobozia: "Mă bucur că am reușit"!

astăzi, 14:21

Olimpiada Națională de Fizică, Slobozia, 10-15 aprilie 2025 – un eveniment educațional de prestigiu, la care au participat peste 500 de elevi pasionați de fizică, din întreaga țară...

Sâmbăta Mare: Ziua tăcerii, a așteptării Invierii!

astăzi, 13:42

Paștele ortodox din 2025 va fi sărbătorit pe data de 20 aprilie, într-o coincidență rară cu Paștele catolic, care pică în aceeași zi. Milioane de credincioși se pregătesc p...