Stefan Hell, laureat al premiului Nobel: Educaţia primită în România m-a ajutat mult. Mi-a ușurat viața

Stefan Hell, profesor de origine română și câștigător al premiului Nobel pentru chimie, vorbește, într-un interviu acordat Digi24, despre proiectul său și despre felul în care educația primită în România l-a ajutat în munca de cercetare. Stefan Hell, născut în Arad, spune că principala dificultate pe care a trebuit să o depășească a fost neîncrederea altor cercetători, dat fiind că proiectul era atât de neconvențional. Pe de altă parte, cercetătorul se declară mulțumit că românii sunt mândri de premiul pe care l-a primit și spune că vrea să vină în România pentru a se întâlni cu cercetătorii de aici, ne spune digi24.ro.

-Cum vă simțiți în postura de câștigător al premiului Nobel pentru chimie?

Stefan Hell: M-am simţit mulţumit pentru că am câştigat acest premiu. Este multă muncă în spate.

-Mulți oameni din România sunt mândri de acest premiu. Vă mai leagă ceva de România?

Stefan Hell:
Sunt membru al Academiei, așa că am vizitat România de câteva ori anul trecut. Am primit titlul de Doctor (Honoris Causa, n.r.) din partea Universității Vasile Goldiş din Arad şi de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Mă simt foarte apropiat de România, am rădăcini acolo, m-am născut în Arad. Acolo m-am îndreptat spre cercetările din ştiinţe. Rădăcinile sunt foarte importante pentru mine.

-Intenționați să reveniţi în România?

Stefan Hell:
Da. Am avut un schimb de emailuri cu preşedintele Academiei Române acum câteva zile şi i-am sugerat să facem câteva întâlniri pe teme ştiinţifice. Sper că se va realiza. Aş fi mulţumit dacă aş putea să mă întâlnesc cu mai mulţi oameni de ştiinţă din acest domeniu în România. Ar fi extrem de frumos, m-aş bucura.

-De ce ați ales acest domeniu de cercetare?

Stefan Hell:
Problema a fost că multă lume nu a crezut că va funcţiona. Aveam o idee care era neobişnuită. Multă lume a zis că voi eşua. Am avut nevoie de multă perseverenţă şi energie pentru a nu fi distras de critici.

-Un alt laureat al premiului Nobel este scriitoarea de origine română Herta Muller. O cunoașteți?

Stefan Hell:
Nu o cunosc personal. Am fost la aceeași școală, la liceul din Timişoara, dar nu în acelaşi timp. La Timișoara, pentru prima dată, m-am îndreptat spre fizică. Am câştigat un consurs local la fizică şi am fost încurajat să îmi urmez studiile în fizică. Educaţia primită atunci în România mi-a ajutat mult. Mi-a uşurat viaţa. Când am ajuns în Germania mi-a fost mai uşor.

-Am vorbit cu foști profesori ai dumneavoastră și toți sunt mândri de premiul pe care l-ați primit. Aveți un mesaj pentru cineva din România?

Stefan Hell:
Cred că ceea ce s-a întâmplat azi arată că munca, perseverenţa, educaţia de bază care mi-a fost oferită în România şi de care m-am bucurat a fost un lucru foarte important. Toţi pot fi la fel de mândri ca şi mine de acest premiu.

-Spuneați că vă place să vă distrați și atunci când lucrați și că gândirea neconvențională este foarte importantă. Cum ați reușit să dobândiți acest lucru?

Stefan Hell:
Cred că e foarte important să te simţi bine, să te bucuri de ceea ce faci. Această bucurie de a face ştiinţă am învăţat-o mai devreme, în judeţul Arad, în Sântana am avut profesori minunaţi care mi-au stimulat interesul pentru ştiinţă. Această atitudine pe care am avut-o m-a ajutat să urmăresc probleme interesante și să reuşesc până la urmă.

-Ce veți face cu banii pe care i-ați primit ca premiu?

Stefan Hell:
Voi folosi banii în scopuri ştiinţifice, pentru cercetare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Good lives”, proiectul Penitenciarului Botoșani care le oferă deținuților șansa la o viață normală!

astăzi, 19:03

 Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șans...

Lângă noi: O mamă singură din Iași adună peturi și doze de la pelerinii veniți să se închine la moaște!

astăzi, 18:00

Profitând de numărul mare de pelerini care participă la eveniment, femeia de 37 de ani a început să adune PET-uri, sticle și doze aruncate de participanți, ducându-le la recicla...

Spectacolul „Bani din cer” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

astăzi, 17:24

Regia artistică şi coloana sonora poartă semnătura lui Alexandru Vasilachi. Scenografia îi aparține lui Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Dana Bucătaru (în ro...