Statul vrea sa dea firmelor cate 500.000 de euro, pentru depasirea crizei!

Statul vrea sa dea firmelor cate 500.000 de euro, pentru depasirea crizei!
Un proiect de Hotarare elaborat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) prevede acordarea unor ajutoare de stat sub forma de finantare nerambursabila in valoare de maxim 250.000 Euro pentru microintreprinderi si de maxim 500.000 Euro pentru intreprinderile mici si mijlocii, pentru iesirea din starea de dificultate, in vederea mentinerii locurilor de munca existente la data acordarii. 

Prin Proiectul de Hotarare privind schema temporara de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor economici afectati de actuala criza economica si financiara, MIMMCMA isi propune sprijinirea intreprinderilor, inclusiv a celor care au nevoie de finantare pentru iesirea din starea de dificultate, in vederea mentinerii locurilor de munca existente la data acordarii ajutorului de stat, continuarii si diversificarii activitatii, dezvoltarii si modernizarii activitatilor intreprinderilor solicitante.

Schemea de ajutor propus de MIMMCMA se aplica tututor operatorilor economici, exceptand operatorii economici cu activitate in sectorul de pescuit, acvacultura si productiei primare de produse agricole.

Insa, potrivit proiectului, ajutoarele pe care operatorii economici le-ar primi nu se refera si la ajutoare pentru export si nu favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor din import.

Potrivit proiectului, aceste ajutoare de stat ar consta, in principal in:
- ajutoare sub forma de sume nerambursabile;
- imprumuturi in conditii preferentiale;
- subventii de dobanda;
- garantii;
- esalonarea creantelor detinute sau preluate de autoritatile publice, pentru a fi recuperate, fara perceperea de dobanzi pe intreaga perioada de esalonare.

Ajutoarele sunt in valoare maxima de 500.000 de euro, echivalentul in lei, in acest sens fiind disponibil un buget total de aproximativ 220 de milioane de euro. De asemenea, este preconizat ca un numar de 1000 de operatori economici care ar putea beneficia de schema propusa de MIMMCMA.

Criterii de eligibilitate

Operatorii economici care pot beneficia de astfel de ajutoare, trebuie sa indeplineasca, la data solicitarii urmatoarele conditii de eligibilitate:
a) functioneaza in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sunt inregistrati conform Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei si nu erau in dificultate la data de 1 iulie 2008;
c) indeplinesc conditiile de cumul al ajutoarelor de stat si ajutoarelor de minimis conform prevederilor impuse de Schema de ajutor;
d) nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.

Pe langa acestea, acordarea ajutoarelor va fi conditionata si de criteriile de eligibilitate specifice, care vor fi detaliate prin actele normative si/sau administrative emise in aplicarea acestui proiect de fiecare furnizor de ajutor de stat.

Inainte de acordarea ajutorului in cadrul schemei propuse, operatorul trebuie sa dea o declaratie in scris sau in format electronic cu privire la orice ajutor de minimis si orice ajutor acordat in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2010, astfel incat furnizorul va verifica daca ajutorul nu duce la cresterea valorii totale a ajutorului primit de societate in perioada mentionata, la un nivel ce depaseste 500.000 de euro.

Elaborarea proiectului de act normativ tine cont de cadrul comunitar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize economico – financiara, precum masurile suplimentare temporare prevazute in comunicarea comisiei Europene 2009/C16/01, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C16/1 din 22 ianuarie 2009.

Schema cadru general national de ajutor de stat ar putea fi implementata de mai multe autoritati publice furnizoare de ajutor de stat. Autoritatea responsabila cu indeplinirea obligatiilor de raportare este Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
304

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
442

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
573

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...