Statul trebuie sa inapoieze banii pe taxa de poluare

Restituirea banilor incasati din taxa de poluare si modificarea legislatiei prin introducerea unei taxe conforme cu dreptul mediului vor fi primele consecinte ale recentei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Curtea de Justitie de la Luxemburg a decis, de curând, ca taxa de poluare instituita în România începând cu 1 iulie 2008 este contrara dreptului UE. Tribunalul Sibiu, care avea pe rol un litigiu ce viza aceasta taxa, a adresat Curtii de Justitie a UE (CJUE) întrebari cu privire la compatibilitatea acestei reglementari cu dreptul Uniunii. Cazul Tatu a devenit astfel unul de referinta pentru toate litigiile care au avut, au sau vor avea ca obiect aceasta taxa.

"Decizia este obligatorie pentru noi, Curtea de la Luxemburg fiind singura care interpreteaza oficial Tratatul UE. Astfel, în toate litigiile aflate pe rolul instantelor, care au ca obiect taxa de poluare, va trebui sa se tina cont de aceasta decizie. Chiar daca se refera strict la OUG nr. 50/2008, modificarile ulterioare au vizat doar cuantumul taxei, si nu conceptia cu privire la aceasta. De aceea, hotarârea CJUE ar trebui sa aiba efect si asupra modificarilor ulterioare", a spus judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceasta precizare vine în contextul în care autoritatile române au înteles ca decizia nu ar viza decât vechea forma a OUG nr. 50, nu si modificarile ulterioare. "In forma actuala, legea privind taxa de poluare auto nu a ridicat pâna acum probleme de natura neconformitatii cu dreptul european. Nici CJUE si nici Comisia Europeana nu au semnalat acest aspect. O hotarâre preliminara a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibila de a fi pusa în executare. Ea este însa obligatorie pentru instanta nationala în procesul de solutionare a cauzei", este de parere Horatiu Razvan Radu, agent guvernamental al României pentru CJUE si Tribunalul UE.

La rândul sau, Claudiu Ecedi-Stoisavlevici, administrator jurist la CJUE, a precizat pentru Capital ca "Hotarârea CJUE are în vedere OUG nr. 50/2008 în versiunea sa initiala, fara modificarile ulterioare. In ceea ce priveste forma modificata a taxei, revine instantelor nationale sarcina de a examina compatibilitatea acesteia cu dreptul Uniunii, pe baza argumentelor din hotarârea Tatu. In cazul în care ar avea dubii cu privire la interpretarea dreptului Uniunii, instantele nationale au posibilitatea de a sesiza din nou Curtea de la Luxemburg. De altfel, Curtea a fost deja sesizata cu o noua trimitere preliminara, care priveste versiunea modificata a OUG nr. 50/2008 - astfel cum aceasta era în vigoare la 1 februarie 2010, însa hotarârea va fi pronuntata, probabil, abia în toamna".


 
capital.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Serviciile de evidenţă a populaţiei din Bucecea și Vârfu Câmpului au fost închise

astăzi, 07:52

Serviciile de evidenţă a populaţiei din Bucecea și Vârfu Câmpului, județul Botoșani, au fost închise, ca urmare a reţinerii funcţionarilor cercetați în dosarul cetăţ...

Atenție, șoferi, vizibilitate redusă și polei pe șosele în această dimineață!

astăzi, 07:17

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață și polei pentru judeţul Botoșani și care este valabil până la ora 09:00 Din această cauză, pe drumurile din județ se va reduce vizibilita...

Recunoști replica? (Foto)

astăzi, 07:15

Mesterul Manole, cocotat pe schele, spoia tavanul manastirii. Ramane fara var in galeata. Ca sa nu se dea jos de pe schele, striga la unul dintre cei noua mesteri mari, calfe si zidari: - Macheee !...