Statul roman trebuie sa-i plateasca 500.000 de euro daune morale lui Ion Diaconescu

Tribunalul Bucuresti a decis ca liderul taranist Ion Diaconescu sa primeasca 500.000 de euro drept daune morale din partea statului, pentru suferintele sale din perioada comunista. Decizia nu este definitiva. Instanta a mai constatat ca sentintele de condamnare a liderului comunist au fost politice, relateaza Mediafax.

Ion Diaconescu a fost reprezentat la ultimul termen de judecata, de la sfarsitul lunii mai, de fostul premier Victor Ciorbea, care a sustinut ca Ion Diaconescu trebuie despagubit pentru traumele suferite din cauza regimului comunist.

El a mai sustinut atunci ca exista o sentinta a instantei supreme prin care o persoana a fost despagubita cu cinci milioane de lei pentru 63 de zile de arest preventiv. Ciorbea mai arata ca daca Diaconescu a petrecut sase ani in arest, atunci cuantumul daunelor cerute este chiar mai mic decat i s-ar cuveni.

 In replica, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ai Ministerului Public au sustinut ca instanta trebuie sa analizeze cuantumul despagubirilor. Reprezentantul Ministerului Finantelor a apreciat chiar ca insasi notorietatea legata de suferintele la care a fost supus Diaconescu reprezinta o forma de despagubire.

In acest proces, Ion Diaconescu cere statului roman, in baza Legii 221/2009, sa fie despagubit cu 18 milioane de euro pentru condamnarile si suferintele din timpul regimului comunist.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...