Statul îşi "salvează" companiile pe banii românilor

Modelul ștergerii datoriilor la stat ale CFR Marfă va fi preluat și la alte companii de stat, bugetul fiind astfel privat de miliarde de lei.

Prima companie care va prelua modelul CFR Marfă, după cum a spus zilele trecute Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, este Poşta Română, aflată pe lista de privatizări convenită cu Fondul Monetar Internaţional. Şi în cazul Oltchim, administratorii judiciari au vorbit despre aceeaşi soluţie, a ştergerii datoriilor. Asta înseamnă că banii care trebuiau recuperaţi pentru plata pensiilor românilor şi alte cheltuieli vor fi şterşi cu buretele. În total, Executivul a anulat şi va anula la CFR Marfă, Poşta Română şi Oltchim datorii către buget şi alte entităţi publice de 3,5 miliarde de lei. Suma este echivalentul unui sfert din golul bugetului de pensii.

Datorii mari, preţ mic

Exemplul CFR Marfă este cel mai grăitor despre cum "curăţă" autorităţile companiile din propria ogradă. Per total, pierderea bugetului cu CFR Marfă, prin creanţele şterse, a fost de 1,5 miliarde de lei, deci 370 de milioane de euro. În schimb, Grup Feroviar Român, câştigătorul licitaţiei pentru CFR Marfă, plăteşte statului 202 milioane de lei, pentru companie, dacă tranzacţia se va încheia. Suma este, din start, aproape jumătate din datoria ştearsă şi va ajunge doar parţial înapoi, la buget.

"Cele 202 milioane de euro merg la Trezorerie şi sunt folosite pentru susţinerea programelor din fonduri UE. Parţial, pot finanţa şi bugetul", a declarat ex-ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentru EVZ.

CFR, exemplu de evitat

La Poşta Română se pregăteşte anularea sumelor datorate fiscului, iar la Oltchim a creanţelor la AVAS şi Electrica. Dacă privatizările vor decurge ca la CFR Marfă, unde datoriile au fost şterse în pripă, în plină privatizare, sunt toate şansele ca statul să încaseze tot puţin, prin vânzare. Bugetul va fi însă privat de sume importante, spune Ialomiţianu, citat de evz.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

astăzi, 17:47

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...

Șofer beat urmărit prin oraș de un polițist aflat în timpul liber!

astăzi, 17:00

Sâmbătă la amiază, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar șef de poliție Stărică Ionuț, din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, aflat în timpul liber, a observat în...

20.000 de lei amendă! Botoșăneanca a rămas și fără marfa de contrabandă!

astăzi, 15:39

Depistată de jandarmi în zona bazarului din municipiul Botoșani în timp ce avea asupra sa 200 de pachete de țigări de contrabandă, o femeie a fost amendată în această după-am...