Specialiștii se așteaptă la o CRIZĂ a APEI și fenomene extreme în viitorul apropiat în toată România

Specialiștii se așteaptă la o CRIZĂ a APEI și fenomene extreme în viitorul apropiat în toată România

Schimbările climatice pot avea în următorii ani un impact major asupra resurselor de apă din România, arată cele mai recente studii efectuate de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Fenomenele extreme, secete și inundații, vor conduce la creșterea temperaturii apelor și variații semnificative în regimul precipitațiilor, susține Apele Române pe pagina de socializare.

Ca și efecte imediate, cele două instituții de marcă din România se așteaptă la creșterea frecvenței și amplitudinii inundațiilor, inclusiv a inundațiilor rapide, mărirea în intensitate și durată a secetelor, dar și la accentuarea impactului surselor de poluare cu efecte negative directe atât asupra disponibilului apei, cât și asupra calității și biodiversității acvatice.

“Pe termen lung pot schimba distribuția speciilor acvatice crescând riscul de apariție și dezvoltare a speciilor invazive”, a mai adăugat Apele Române.

În actualele proiecte ale Planurilor actualizate de Management ale Bazinelor Hidrografice (2021), aflate în dezbatere publică pe site-ul www.rowater.ro, specialiștii de la Apele Române prezintă măsuri concrete de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

În acest context, Administrația Națională Apele Române propune continuarea investițiilor în modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, distribuție și epurare a apelor uzate urbane, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dar și aplicarea unor politici de adaptare. Practic, propunerea este de aplicare de noi metode de folosire a terenurilor în zonele cu deficit de apă, reutilizarea apelor uzate epurate în agricultură și sectoarele industriale, limitarea consumului și a deteriorării apelor subterane, reactualizarea hărților de hazard și de risc prin armonizarea măsurilor structurale - construcții hidrotehnice și nonstructurale- verzi cu scopul creșterii gradului de siguranță a infrastructurii de apărarea împotriva inundațiilor.

 

Spune-ne opinia ta