Specialiştii avertizează: "Am intrat în perioada cutremurelor mari"

Specialiştii avertizează: "Am intrat în perioada cutremurelor mari"
În weekendul ce tocmai s-a încheiat, în Vrancea a avut loc o activitate seismică intensă. Astfel, sâmbătă, ţara noastră a fost "zgâlţâită" de un cutremur de 4 grade, iar ieri, de un altul de 3,5. Specialiştii susţin că am intrat în perioada seismelor.
 
După o perioadă în care mai multe zone din lume au fost zguduite de seisme devastatoare, faptul că Vrancea a început să se mişte nu face decât să îi sperie pe români. În weekendul ce tocmai s-a încheiat am avut parte de două seisme nu foarte mici, unul de 4 grade (sâmbătă dimineaţă, la ora 5.30) şi unul de 3,5 grade (duminică dimineaţă, la ora 8.58), csrie Libertatea.

Specialiştii Institutului Naţional de Fizică a Pământului susţin că aceste două cutremure fac parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea şi că nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Totuşi, Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a precizat că ţara noastră a intrat într-o perioadă în care vom avea parte de cutremure de mai mare intensitate, dar nu devastatoare.

"Cutremure de peste 6 grade au loc în fiecare zi, sau o dată la două zile în lume, nu sunt evenimente neobişnuite. Totuşi, cele de peste 8 grade sunt mai rare, cam unul pe an. Am observat însă o intensificare a activităţii seismice după anul 2000. A mai fost o astfel de perioadă la începutul secolului al XX-lea, urmată de o etapă calmă, între 1970 şi 2000, 2000 şi ceva", a precizat Radulian. De altfel, şeful institutului declara în urmă cu un timp: "Dacă ne luăm după statistică, un cutremur de 6 grade ar trebui să se producă în România în viitorul apropiat". Un alt seismolog celebru, prof. George Purcaru, afirma că un cutremur de 6,3-7,1 grade va avea loc în ţara noastră anul acesta.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Magistrații i-au micșorat pedeapsa unui botoșănean care și-a batjocorit fosta soție!

astăzi, 07:52
35

Curtea de Apel Suceava a admis apelul inculpatului Ioan P. împotriva sentinței penale prin care Judecătoria Botoșani l-a condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare pentru săvâr...

Elevi din întreaga țară se vor întrece la Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani

astăzi, 07:31
40

Competiția se adresează elevilor din clasele III-XI și va avea loc la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Evenimentul este organizat de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matema...

Profesori și elevi din șase țări, proiect eTwinning de succes la Botoșani (Foto)

astăzi, 07:20
31

Proiectul LISTEN TO THE SONG OF THE WATER are ca parteneri profesori, elevi, alți actori educaționali din Georgia, Lituania, Tunisia, Azerbaidjan, Turcia și România (Clasa a II-a D - Steluțe...