Soţii bătăuşi, ţinuţi la distanţă şi evacuaţi

Soţii bătăuşi, ţinuţi la distanţă şi evacuaţi
Agresorii membrilor familiei vor fi obligaţi, prin lege, să plece din casă, să despăgubească victimele şi să nu intre în contact cu ele.

Un proiect de modificare a legii de com­batere a vio­len­ţei în familie le pregăteşte agresorilor pedepse dure. Legea, iniţiată de parlamentari ai PDL şi minorităţi, a fost a­doptată în Senat şi urmează să intre la vot final, în Camera De­putaţilor, for decizional.

Statisticile arată că 75%-80% dintre femei sunt abuzate în spaţiul domestic (verbal, psihologic, fizic, sexual).

Soţul violent,  la 200 de metri distanţă

Cele mai multe femei agresate nu depun plângere împotriva soţilor, fie pentru că se tem că ajung în stradă, cu copiii, fie pentru că amenzile date acestuia destabilizează bugetul familiei, relateza evz.ro.

Potrivit noului proiect de lege, victima are dreptul să solicite în instanţă ordin de protecţie provizoriu. Astfel, judecătorul îi poate interzice agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună şi să-l oblige să suporte cheltuielile medicale, de judecată, dar şi costurile cazării şi consilierii celor pe care îi abuzează.

Victima mai poate cere ordin de restricţie, care prevede păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana vătămată şi interzicerea oricărui contact telefonic, pe o perioadă de doi ani. "Votarea de marţi pe articole din Camera Deputaţilor este ultimul pas spre votul final de săptămâna viitoate pe acest proiect, care corelează legislaţia românească cu cea europeană, chiar dacă vine după mai bine de 7 ani", a declarat unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Petru Movilă.

Amenzi pentru agresorul care contactează victima

De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru refuzul primirii în adăpost sau cel de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului, când condiţiile ce au impus internarea nu mai sunt valabile, şi amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea agresorului de a pătrunde în adăpostul victimei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
29

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
19

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
38

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...