Someri cu indemnizatie de asistent pentru persoanele cu handicap!

Someri cu indemnizatie de asistent pentru persoanele cu handicap!

 DORIN BURLACU  

Contractele de munca a 130 de asistenti personali din Botosani vor fi inchise, fapt care va conduce la pierderea drepturilor de salariati! Asistentii persoanelor cu handicap vor avea statut de someri si vor beneficia de indemnizatii pentru activitatea de insotitor. 

Precizarile au fost facute de Dorin Burlacu, directorul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala, institutie acuzata de liderul Sindicatului Impact ca ar duce o campanie de intimidare a asistentilor personali. 

"Afirmatia cum ca directorul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala ar duce o campanie de intimidare asupra asistentilor personali mi se pare grava, nefondata si cel putin tendentioasa. Primaria municipiului Botosani a asigurat plata tuturor drepturilor persoanelor cu handicap, a asistentilor personali ai acestora, fie ca au fost salarii, indemnizatii sau contravaloarea tichetelor de calatorie. Decizia de incetare a contractelor individuale de munca de drept, la data expirarii termenului, nu este una selectiva, la discretia directorului SPLAS, ea a fost luata dupa consultari cu executivul Primariei Botosani, in conformitate cu respectarea prevederilor legale, in ansamblul lor, si prin Hotararea CL privind aprobarea bugetului", a declarat Dorin Burlacu directorul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala, din cadrul Primariei Botosani.

Conform sefului SPLAS, decizia va viza toate cele 130 de contracte de munca, incheiate pe perioada determinata.

"Pentru acestea vom asigura insa continuitate in acordarea drepturilor persoanelor cu handicap sau a reprezentantilor legali ai acestora, iar indemnizatia va fi acordata din ziua imediat urmatoare incheierii contractului individual de munca", a completat Dorin Burlacu, care a precizat ca cele 162 de contracte incheiate pe perioada nedeterminata merg in continuare, cu specificatia ca se va monitoriza activitatea asistentilor personali, cu drepturile si obligatiile care decurd din lege, in calitate de angajator.

Masura de neprelungire a contractelor de munca pe perioada determinata a fost impusa deoarece necesarul de fonduri pentru plata salariilor asistentilor este acoperita doar in proportie de 43% din necesar.

"Daca contractul individual de munca pe perioada determinata se face in conformitate cu prevederile Codului Muncii, nu este necesar acordul asistentului perosnal pentru inchiderea contractului. Daca domnul Macovei considera ca poate contesta in instanta decizia de incheiere de drept a unor contracte de munca pe perioada determinata, este liber sa o faca", a mai mentionat Dorin Burlacu.

Reamintim ca Nicolae Macovei, liderul Sindicatului Impact, il acuza pe directorul SPLAS Botosani ca duce o campanie de intimidare a asistentilor personali,  luand in calcul si posibilitatea de a actiona in judecata Serviciul Public Local de Asistenta Sociala.

"Nemultumirea noastra este legata de interpretarea Ordonantei 84 din 20 septembrie 2010, care aduce modificari la Legea 448, Legea privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap. Cei de la Serviciul Public Local de Asistenta Sociala duc o campanie de intimidare si fac presiuni asupra asistentilor personali, pentru a trece pe indemnizatie si in somaj, pentru a nu mai avea statutul de salariati. Si asta in pofida recomandarior facute la intalnirea cu subprefectul. Asistentii personali nu pot fi trecuti fara acordul lor si nu se poate invoca lipsa prevederilor bugetare", declara in urma cu doua zile Nicolae Macovei, lider Sindicatul Impact.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
18

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...

Trei incendii de vegetație uscată în mai multe localități din Botoșani, semnalul pompierilor! (foto)

astăzi, 08:25
43

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani....